In memoriam: проф. др Љиљана Богоева Седлар (1948-2020)

Изненадна смрт проф. др Љиљане Богоеве Седлар представља велики губитак за српску и светску критичку мисао и деловање.

Професорка Седлар је похађала гимназију у Вашингтону (САД) а током седамдесетих два пута је боравила на Универзитету Јејл, радећи на докторској дисертацији из америчке књижевности као Фулбрајтов стипендиста. На Катедри за англистику на Филозофском факултету у Нишу предавала је Романтизам, Викторијанску књижевност и америчку књижевност деветнаестог и двадесетог века, савремену америчку књижевност и Шекспира. Њеним залагањем отворене су катедре за многобројне предмете из области културологије, међу којима су и канадске и аустралијске студије. Од 1990. била је редовни професор и на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за теорију и историју. Предавала је на основним, мастерс и докторским студијама на Универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу.

Била је омиљен и незабораван професор, велики борац за правду у свету, изванредан тумач Шекспира, англосаксонске књижевности, драмских уметности и филма као и цивилизацијских процеса и парадокса у којима моћ сједињена са институционалним знањем производи „првенствено жељени државни кадар, раније идеологије и апологете расизма и колонијализма, данас заговорнике експлоататорског новог поретка и англосаксонске НАТО демократије".

Професорка Љиљана Богоева Седлар била је изванредно значајан сарадник емисије „Атлантис" Радио Београда 2. У оквиру ове сарадње реализовни су циклуси емисија „Шекспир у, и Шекспир за 21.век", „Јеретици", као и многобројне емисије у којима је представљен рад и деловање многобројних уметника који су у суочавању са „огромном, бруталном и злоћудном империјалном машинеријом разоткривали њено право лице и пружали јој отпор".

О Љиљани Богоевој Седлар за емисију Контрапункт говоре проф. др Радмила Настић и проф др. Александар Петровић, а слушаоци ће бити у прилици да чују и одломке из емисија Атлантис и Контапункт у којима је била гост.

Аутор емсије је Биљана Ђоровић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се