Контрапункт

Говоримо о часопису „Скамија“

У данашњој емисији говоримо о јединственом часопису „Скамија“, својеврсном наставку истоименог часописа из 1934. чији је покретач, уредник и власник био новинар Љубомир Вуњак. 

После више од седам деценија од његове забране, Љубине ћерке, Љиљана Вуњак Рибникар и Мирјана Вуњак Жикић, обновиле су часопис са идејом да представе историју и веома значајне личности из своје породице, којој припадају и проф. др Гордана Вуњак-Новаковић, један од најбољих научника на свету, која међутим никада не заборавља Србију ни своју породицу (редовни професор биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку, прва Српкиња чланица Националне академије наука САД, у којој се налази више од 300 нобеловаца, Српске академије наука и уметности и најцитиранији српски научник у историји са више од 15.000 цитата на ISI Web of Science и више од 25.000 цитата на ISI Google Scholar), бивша „прва дама“ Југославије Јованка Броз, недавно преминула глумица Мирјана Вукојчић.

Часопис „Скамија“ је својим увидима и методологијом постао својеврсна брана губљењу идентитета, затирања корена и потирању националног достојанства.

О часпису „Скамија“, његовом покретачу Љубомиру Вуњаку, родослову и расејавању породице Вуњак, за Контрапункт говоре уреднице Мирјана Љ. Вуњак Жикић и др Татјана Филиповић Радулашки, и Дарко Рибникар, некадашњи дугогодишњи новинар, уредник и директор листа „Политика“ и члан уређивачког одбора часописа „Скамија“.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво