Културни кругови: Златни пресек

У првом делу емисије информисаћемо вас о актуелним културним дешавањима, а затим следи тематски део "Златни пресек".

Гост данашњег Златнoг пресека биће др Никола Дедић, теоретичар уметности, који је недавно у часопису Art+Media објавио текст Highway 61 Revisited: Боб Дилан и француски постструктурализам. Реч је о тексту у којем се на примеру једног од кључних албума у историји популарне културе објављеног 30. августа 1965. године, изводе паралеле између идеја пропагираних у рок музици и филозофије Жан-Франсоа Лиотара, Жана Бодријара, Ролана Барта и Јулије Кристеве. Текст намеће питање да ли нам популарна култура у једноставним формама преноси веома сложене идеје које носе такозвани "дух времена" и, ако је тако, какве нам поруке популарна култура преноси данас. Ако је судећи по стриповима Александра Зографа, та порука је усмерена ка чувању изворне људске осетљивости ка једноставним, обичним "чудима" нашега света, необичним и јединственим животним ситуацијама које су боље од најбоље фикције.

Управо такве приче Александар Зограф износи у својим стрип таблама које ће од среде бити изложене у галерији Француског института. Изложене табле само су део од неколико албума које је француска издавачка кућа L' Association, специјализована за независни стрип, објавила у Француској.
Тим поводом, Александар Зограф ће у данашњој емисији говорити о свом француском искуству, свом сценаристичком приступу, али и о свом ангажовању око каталога српског павиљона на 55. Венецијанском бијеналу, који је постао интернационална колекционарска драгоценост.

Емисију уређује и води Снежана Стаменковић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи