Читај ми!

Повећава се број страдалих и повређених у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је јуче погодио југ Турске и север Сирије, према последњим подацима, погинуло је више од 5.000 људи, а повређено око 25.000, од чега у Турској више од 20.000. У тој земљи данас је било нових потреса. Проглашена је седмодневна жалост. Председник Реџеп Тајип Ердоган увео је ванредну ситуацију у десет турских градова, и она ће бити на снази наредна три месеца.

Спасилачки тимови из целе Европе послати су у Турску. Стигла су и два тима из Србије. На санацији последица ангажовано је скоро 20.000 спасилаца. Међу њима је много добровољаца. Светска здравствена организација послала је у Турску и Сирију три авиона пуна медицинских залиха. Црвени крст Србије отворио је наменски рачун за помоћ становништву Турске и Сирије које је погодио разорни земљотрес.

Европска унија још не може да најави датум састанка дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине у Бриселу, изјавио је портпарол Уније Петер Стано. Навео је да је на столу европски предлог о начину како да буде напретка на путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине. Стано је за Танјуг потврдио како је Европска унија спремна да састанак организује када за то дође време.

Председник и потпредседник Српске листе, Горан Ракић и Игор Симић, разговарали су са шефом мисије Еулекса Ларсом Вигемарком о безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији. Тема разговора била је и хитно повлачење специјалних јединица такозване косовске полиције са севера покрајине.

Србија и Мађарска заједнички су пребродиле тешкоће које је Европи донео рат у Украјини, поручио је у Београду министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто после разговора са министарком енергетике Дубравком Ђедовић. Они су најавили проширење сарадње у снабдевању гасом, али и електричном енергијом и нафтом. Ђедовићева је рекла да је циљ диверсификација извора снабдевања енергентима. Она је указала како је непходно да се повећа проток гаса из Азербејџана, уз сарадњу са Мађарском.

У Украјини, руска војска напредује у харковској области и Донбасу. Украјинске снаге поново су гранатирале Доњецк. Украјински председник Володимир Зеленски у четвртак ће у Бриселу учествовати на ванредном самиту лидера Европске уније. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да пошиљке западног оружја Украјини ефективно увлаче НАТО у сукоб и упозорио да би то могло довести до непредвидивог нивоа ескалације. Званични Техеран одбацује наводе да Иран и Русија заједно граде фабрику дронова и истиче да Иран не заузима страну у сукобу у Украјини, нити има намеру да то учини.

У Црној Трави снег пада од јутрос и створени су велики сметови. То отежава рад путара на терену. У општини Трговиште и на делу територије Босилеграда на снази је ванредна ситуација. До сутра неће радити школе у планинским пределима. Ивањички путари покушавају да пробију сметове на путу ка Одвраћеници. И даље је непроходан пут Голијска река - Одвраћеница на врху Голије. Има и некатегорисаних, сеоских путева ка удаљеним селима којима се не може проћи.

Уреднуик и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара