Читај ми!

Ко сме, а ко не сме да користи наше личне податке?

Заштита података о личности постаће још већи изазов како време одмиче, а поред институција важно је и да грађани препознају своју улогу у њиховом чувању. То је једна од кључних порука послатих поводом Међународног дана заштите података о личности који се обележава 28.јануара. Какав утицај на ову област имају убрзана дигитализација, развој вештачке интелигенције и напредак технологије? Како да сачувамо своју приватност? Где су најчешће злоупотребе? То су нека од питања за Милана Мариновића, повереника за заштиту података о личности и информације од јавног значаја.

Сет правосудних закона који су неопходни да би се завршио процес измене Устава у делу о правосуђу ушли су у скупштинску процедуру. Како саопштава Влада Србије, циљ закона је „да се ојача владавина права и повећа правна сигурност кроз независније судство и самосталније тужилаштво, као и да се испуне обавезе у процесу европских интеграција". Да ли смо добили правосудје по мери судија и тужилаца и могу ли грађани да се надају лакшем остваривању својих права?  Наша гошћа је Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије, чланица Високог савета судства и Радне групе за израду сета правосудних закона.

У нашој земљи скоро половина радно способних жена нема посао. У групи „45 плус" налази се 48 одсто свих жена на евиденцији Националне службе за запошљавање. Највећи број њих је остало без посла јер су проглашене технолошким вишком, или су отпуштене након затварања предузећа у коме су радиле. Око 260.000 још није остварило услове за пензију с обзиром да њихове године радног искуства нису у складу са радним стажом што говори и о ризицима који их очекују у познијем добу. О стереотипима који су присутни приликом запошљавања, разговарамо са Драганом Младеновић из Удружења „Жене на прекретници"

Ледени брег величине Лондона одвојио се од Антарктика. То је друго велико пуцање у овом делу континента у последње две године. На глечеру са којег се одломио брег налази се истраживачка станица, а научници који су тамо стационирани су саопштили да њихово подручје није погодјено. Такође тврде да догадјај није последица климатских промена. Да ли је могуће предвидети за колико ће бити повећан ниво вода и какве би последице то могло да изазове чућете од климатолога Владимира Ђурђевића из Института за физику.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи