Читај ми!

Топла зима, лошија пшеница....

Пшеница је прошле године засејана на површини око 700 хиљада хектара, што је за стотинак хиљада хектара више него 2021 године.У децембру и јануару температуре су преко 10 степени.  На овој температури болести нападају пшеницу. Пшеници сада треба снежни покривач који ће је штитити од евентуалних мразева, истичу ратари из Војводине и Мачве.

Програм Министарства за бригу о селу, куповина сеоских кућа са окућницом, и поделе онима који желе да из града или других средина, живе у њима и баве се пољопривредом  наилази на велики одјек. Током прошле године купљено је и подељено 1631 кућа и у њих се уселило преко 5 хиљада грађана са око 2 хиљаде деце. Нови програм почиње већ за неколико дана и очекује се преко 5 хиљада захтева.

 

Повртарима који производе рано поврће, за разлику од ратара,  погодује топлија зима јер штеде енергенте али су такви дани пореметили вегетацију и тржиште. За емисију Недељом за село говоре повртари из Лесковца и Прокупља.

 

Последњих година Румуни су почели са производњом леденог вина које се прави од смрзнутог грожђа. За то вино се грожђе бере током децембра или јануара, сушено и смрзнуто,  током неколико ледених дана.

У Француској, престоници вина, поред класичних сувих белих и црвених вина, велики виноградари и винари одлучују се и за производњу безалкохолног вина, које увелико проналази купце и конзументе.
    
Уредник емисије Душан Величковић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара