Читај ми!

Сутра састанак Вучића и Лајчака

Наставља се интензивна дипломатска активност после једностраних потеза Приштине и одлуке Срба са севера Косова и Метохије да напусте привремене институције. Европски посредник у дијалогу Мирослав Лајчак сутра стиже у Београд на састанак са председником Александром Вучићем. Лајчак је најавио да ће посетити Београд и Приштину како би разговарао о поштовању споразума о регистарским таблицама, али и о наредним корацима у дијалогу. Највиши званичници Србије понављају да без формирања Заједнице српских општина, нема разговора са Приштином. Очекује се и да председник Вучић саопшти коначну одлуку о томе да ли ће учествовати на Самиту Европска унија - Западни Балкан у Тирани, 6. децембра.

Постављањем оптичког кабла у селу Загорица код Тополе, почела је изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Србије. Прва фаза програма предвиђа изградњу око 4.700 километара оптичке трасе којом ће бити обухваћено 730 школа и 120.000 домаћинстава у 700 села. Вредност пројекта је око 500 милиона евра. Половину улаже држава са партнерима из Европске уније, а остатак телекомуникациони оператери. Рок за завршетак радова је крај 2025. године, када би сва домаћинства у Србији требало да имају пиступ брзом фиксном интернету са протоком преко 100 мегабита по секунди. Почетку радова присуствовала је премијерка Ана Брнабић.

Скупштина Србије сутра ће почети расправу о буџету за 2023. годину. О Предлогу Закона о буџету данас ће расправљати скупштински Одбор за финансије. Седница почиње у подне. Планирани приходи за следећу годину су 7,8 одсто већи од овогодишњих. Процењени ниво јавног дуга, на нивоу државе, смањује се и до краја 2023. задржава на нивоу од 56,1 одсто бруто друштвеног производа. Очекује се да следеће године српска привреда оствари раст 2,5 одсто. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће бити обезбеђен новац за стандард грађана, инвестиције и енергетику.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи