Читај ми!

Меч одлуке за осмину финала: Србија - Швајцарска

Председник Александар Вучић, у обраћању медијима после састанка са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем, наводи да је посебно захвалан због споразума финансијске подршке Србији, као и да ћемо добити кључну буџетску подршку од 165 милиона евра већ до краја ове године. Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучић је рекао да се у Приштини не баве ничим другим осим хиперпродукцијом напада на све што је српско и изазивањем тензија. Упитао је и шта је следеће, али и нагласио да је ситуација узаврела и да људи неће више да трпе Куртијев терор. Преседник је најавио да ће наредних дана одлучити да ли ће учествовати на Самиту Европска унија - Западни Балкан, 6-ог децембра у Тирани.

Оливер Вархељи је истакао да ће лидери Европске уније први пут доћи у регион, у Тирану, да разговарају са регионом о региону и да је потребно да Србија и њен лидер буду за столом. Поновио је снажну подршку евроинтеграцијама Србије. Потписана су три споразума између Србије и Европске уније - оквирни споразум о финансијском партнерству, о приступу здравственој нези, као и о подршци Уније Србији у управљању миграцијама, јачању система управљања миграцијама и контроли граница.Европски комесар претходно је разговарао с председником Скупштине Србије Владимиром Орлићем и премијерком Аном Брнабић, а поподне га очекује сусрет са шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да охрабрује Србију да буде на правој страни историје и заједно са Европом, док се наставља рат у Украјини. Билчик је на обележавању 30 година постојања Европског покрета у Србији, преко видео линка рекао како се очекује да се Србија усклади са спољном политиком Европске уније, што укључује и санкције Русији. Навео је да је Унија спремна да помогне Србији да смањи зависност од страних спољних утицаја који јој не желе напредак, и да се одмакне не само од Русије, него и Кине.

У Украјини поприште најтежих борби и даље је у региону Доњецка, где руске оружане снаге напредују. Руски председник Владимир Путин је у телефонском разговору рекао немачком канцелару Олафу Шолцу да је приступ и став Немачке и Запада према Украјини "деструктиван". Позвао је Берлин да преиспита свој однос јер због обимне финансијске подршке Украјини, кијевски режим, како је рекао, одбацује и саму идеју о преговорима.

Објављене су нове цене горива. Литар евродизела ће у наредних седам дана коштати 205 динара за литар, а бензин од 95 октана - 175 динара за литар. Дизел је јефтинији за 4, а бензин за 3 динара.

Фудбалска репрезентација Србије вечерас игра одлучујућу утакмицу за опстанак на Светском првенству против Швајцарске. Нашој репрезентацији неопходна је победа. Меч почиње у 20 часова, уз пренос на таласима Првог програма Радио Београда. У нашој Ге групи, у исто време се састају Бразил и Камерун. Претходно, у оквиру Ха групе, од 16 часова играју Гана и Уругвај, односно Јужна Кореја и Португалија.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Марица Сердар и Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара