Читај ми!

Најважнија споредна ствар на свету

Фудбал, нарочито у време Мундијала, постаје господар планете. Ову игру практикује више од 100 милиона активних играча различитог узраста и више од милијарду занесењака спремних да на трибинама стадиона уживају у умећу својих љубимаца. Данас је, међутим, то и најуноснији посао, најкомерцијалнија игра у којој се зарађују милиони. Историја фудбала сеже у древна времена до старих Кинеза, Јапанаца, преко, такође старих, Римљана, све до Јужне Америке. Биле су то сличне варијанте игре човека и лопте, а временом се дошло до прецизних правила и глобалне организације каква су светска такмичења, као што је Мундијал који је у току. О историји фудбала за наш програм говори Бојан Леонтијевич, професор фудбала на ДИФу.

Сменом годишњих доба мења се и наш начин исхране, па са, најчешће лаганих летњих оборка, прелазимо на нешто калоричнију исхрану коју можемо назвати и зимска. Додуше, у савремено доба, могуће је не мењати много тога, јер све што једемо, у било које доба да природно сазрева, може се данас наћи на нашој трпези. Коико је све већа склоност ка такозваној „здравој исхрани" заправо здрава, и да ли је лако наћи аутентичне састојке који су често из далеког света. Нпр, да ли је хималајска со заиста донета оданде у наше продавнице, да ли смо сигурни да пијемо органски какао ако смо га купили са таквом декларацијом, као и колико је стварно „црн" црни хлеб? И, најзад, је ли нам све то неопходно за здравији начин живота_ О томе говори специјалиста за исхрану др Бранка Константиновић Бировљев.

Не предузму ли се конкретне мере, очекује се да ће отпорност на антимикробне лекове до 2050. године довести у ризик 10 милиона живота годишње широм света, упозорено је  поводом Светске недеље свесности о антимикробним лековима. Под слоганом „Зауставимо суперпатогене, заштитимо будућност" у Србији је обележена Светска недеља свесности о антимикробним лековима, па лекари апелују на грађане да не узимају антибиотике и друге лекове на своју руку како не би стекли отпорност не ове медикаменте и како би они били ефикасни онда када су људима стварно неопходни у терапији. Какви су закључци наших стручњака и како свести употребу антибиотика на подношљиву меру, за наш програм говори фармацеут Драгутин Рајевац.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи