Читај ми!

Сомборски фијакер

Сомбор је Раванград, тако га многи и зову. Једноставно га је описати том кованицом, просто – раван је. Живот у овом граду, путнику намернику, изгледа миран и пријатно спор. Неколико прекрасних тргова, много зеленила по чему је већ нашироко познат, а архитектура сомборских здања је прича за себе. Старе очуване фасаде, пастелне боје, монументалне грађевине.

А у онај поменути миран начин живота уклапа се и чувени фијакер, "у том Сомбору". И данас неколико њих „улицама лута". Додуше постоји само једна линија, туристичка, али довољно за оне домаће, који воле да се понекад тако провозају или за госте који фијакером обиђу најважнија места и разгледају град.

Фијакер чува успомену на прошла времена, када је био регуларан и важан део јавног превоза у граду. Опеван је у песмама и причама, а остали су запамћени чувени фијакеристи, а и понеки коњ, па се и данас о њима прича.

О сомборском фијакеру, са Елизабетом Арсеновић и Мирјаном Никић, разговарао је Милан Степановић, публициста и завичајни историчар, а фијакером, по лепим градским улицама, вешто је јездио Михаило Антуновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи