Мића Поповић: Сликарство призора-сукоби и хармоније у 20. веку

Миодраг Мића Поповић (1923-1996) спада међу најзначајније сликаре 20. века. Био је такође ликовни критичар, писац и филмски режисер. Студирао је на Академији ликовних уметности у Београду. Заједно са Батом Михаиловићем, Петром Омчикусом, Милетом Андрејевићем, Љубинком Јовановић, Косаром Бошкан и Вером Божичковић, напушта Академију и одлази у Задар, где је 1947. формирана чувена "Задарска група", прва уметничка комуна у послератној Југославији.

По повратку у Београд, "због самовоље и недисциплине" сви су били избачени са Академије. Касније им је дозвољено да наставе студије сликарства, сем Мићи Поповићу, са образложењем да је "свршен сликар па му Академија више није потребна". Поповић је наставио да учи сам, уз помоћ професора Ивана Табаковића.

Почео је да слика 1938. дружећи се са сликарем Светоликом Лукићем. До рата је био редовни посетилац Музеја кнеза Павла и Уметничког павиљона на Калемегдану. Од 1940. излагао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Прву самосталну изложбу одржао у Београду 1950. године.

Централно место укупног сликарског опуса Миће Поповића, гледано ретроспективно, у свим фазама, било је судбинско осећање трагичности постојања - колико индивидуалног, толико и колективног.
У вечерашњој емсији чућемо разговор са сликарем који је забележен 1991. године. Мића Поповић прича о свом животу и ликовном стваралаштву.

Аутори емисије: Сања Чупић и Миља Милосављевић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара