Захтев Приштине за пријем у Савет Европе

У Савету Европе завршена је дискусија о захтеву самопроглашеног Косова за пријем у ту организацију, без закључка о прецизном датуму стављања те тачке на дневни ред. Како је рекла амбасадорка мисије Србије у тој организацији Александра Ђуровић, још није донета одлука о отпочињању процедуре пријема Приштине у Савет Европе, а о том питању ће се расправљати на неком од наредних састанака. Подсетимо, половином маја у Стразбур је стигао званичан захтев за пријем такозваног Косова у Савет Европе, чему се званични Београд противи. Да би било примљено, Косово мора да обезбеди двотрећинску већину и у Парламентарној скупштини и у Комитету министара Савета Европе.

Председник Александар Вучић састао се са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије, прином Фејсалом бин Фархан ел-Саудом. Саговорници су се сагласили да постоје бројни неискоришћени потенцијали за развој партнерства у области пољопривреде, туризма, грађевинарства, ИТ сектора и енергетике, саопштено је из кабинета Председника. Вучић је упутио позив и пословним људима и инвеститорима из Саудијске Арабије да улажу у нашу земљу и да учествују у заједничким пројектима са нашим привредницима. Министар ел-Сауд је подвукао да је управо пословна заједница кључни фактор у изградњи добрих односа између земаља.

Руски председник Владимир Путин потписао је федералне уставне законе о пријему четири украјинске територије у састав Русије и формирању нових субјеката федерације. Именовао је Дениса Пушилина за вршиоца дужности шефа Доњецке Народне Републике, Леонида Пасечника за привременог шефа Луганске Народне Републике, Јевгенија Балицког за вршиоца дужности губернатора Запорошке области и Владимира Саљда за привременог губернатора Херсонске области. Председник Украјине Володимир Зеленски не прихвата анексију отцепљених територија, а најновијим указом одбио је даље преговоре са Путином.

Земље чланице Европске уније постигле су договор о још једној рунди санкција Русији због напада на Украјину, саопштило је чешко Председништво Европске уније. Брисел би требало да уведе привремену горњу границу цена природног гаса и појача заштиту виталне инфраструктуре, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи