Читај ми!

Тржиште гљива – сертификатом до сигурне куповине

Вест да су се грађани отровали печуркама и налазе се под надзором лекара узнемирила је многе који их купују од скупљача печурака. Последњих недеља више кишних дана уз топло и сунчано време, изазвало је нагли раст печурака у природи, па је неке навело да то виде и као могућност за зараду. Стручњаци упозоравају да се брањем печурака у природи могу бавити само они који су се за то оспособили и имају искуство. На истом простору уз јестиве, често ничу и оне које су отровне и уколико нисте добар познавалац, врло лако може доћи до њихове замене, а крајњи резултат је тровање печуркама. Уз савете стручњака, митолога овог јутра печурке су и тема нашег Питања јутра.

Насиље над женама готово да поприма размере епидемије. Стиче се утисак да, што се више говори о превенцији, ситуација на терену је све гора. У последњих 10 година, скоро 300 жена у Србији убио је партнер или други члан породице. Много је примедби на рад надлежних институција у случају насиља, о чему држава треба да води рачуна, а ми овога јутра говоримо о самоодбрани.

Удружење "Покрет - Право на живот" предлаже да се у Србији донесе Закон о хитној медицинској помоћи како би та служба од посебног значаја била доступна већем броју грађана. Поблем је што се по садашњем систему хитна помоћ организује у градовима и општинама са преко 25 хиљада становника, па се сви остале сналазе да у оквиру постојећих кадрова здравствене заштите покрију и ту услугу. Удружење је уз помоћ лекара специјалиста ургентне медицине направило нацрт Закона, а подршку за ту инциијативу добили су и од посланика у Скупштини Србије.

У Земаљском музеју у Сарајеву у току је изложба "Севдалинка - слика, ријеч и звук" која представља хронолошки развој усмене песме коју данас знамо као севдалинка. Осим аудио садржаја, изложбу прати и серија ликовник радова и инструмената на којима се свира ова песма. Са ауторком изложбе Нирхом Ефендић у Сарајеву је разговарала Наташа Ракетић.

Аутор и водитељ Игор Обрачевић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се