Реприза

Јелисавета Начић - прва жена архитекта у Срба

Јелисавета Начић, прва жена архитекта међу Србима, у Београдској општини је пројектовала многе објекте. Међу њеним првим радовима било је уређење Калемегданског парка, мале барокне степенице којима се са Савског шеталишта силази у Париску улицу, као и ограда шеталишта са вазама, стилизованим под утицајем сецесије. Јелисавета је поднела највећу стручну одговорност при преуређењу Теразија.

Вероватно најмонументалнији пројекат Јелисавете Начић била је основна школа код Саборне цркве која данас носи име ''Краљ Петар Први''. Када је 1906. завршена, школа је представљала један од најмодернијих школских објеката у Србији. Јелисавета Начић бавила се и пројектовањем сакралних објеката. Тако је по њеним нацртима 1912-1913. саграђена црква посвећена св. Архангелу Михаилу у Штимљу на Косову. Најзначајније Јелисаветино дело из домена сакралне архитектуре несумњиво је црква Александра Невског на Дорћолу. Радови су започети 1912. али су због рата убрзо и прекинути. Изградња је настављена 1927. Црква је саграђена у неовизантијском стилу.

О архитектонским подухватима, дометима и значају Јелисавете Начић говори Гордана Гордић, историчар уметности.                             

Аутор емисије: Алмира Котло

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи