Мица Предић и Мокрањац

Марија Мица Предић и композитор и диригент Београдског певачког друштва, Стеван Стојановић Мокрањац, упознали су се на проби за хорске гласове.

„Питао ме да л' сам учила певати, и ја рекох - у заводу код Јосифа Маринковића. Кад смо се спремали да пођемо кући, а он још седећи за клавиром викне ме да се вратим и тихо ми рече: 'Ви треба да дођете у Београдско певачко друштво, путоваће се у Дубровник, требаће добрих гласова, младих и свежих.' Ја му рекох, мама и тата ме неће пустити, и побегох."

Мица Предић је у Дубровник 1893. године ипак отпутовала, а хор је певао на свечаности поводом откривања споменика песнику Ивану Гундулићу. Уследили су наступи у Солуну, Скопљу, Будиму, Пешти, Софији, Цариграду, Немачкој и Русији. Мокрањац је Марију у хору увек стављао у први ред, а то је место почела да заузима и у његовом животу. Фебруара 1898. у београдској Саборној цркви венчали су се Стеван Стојановић Мокрањац и Марија-Мица Предић.

„Ушла сам у нов живот с највећом жељом да му угодим, да му живот буде мио, да може са још више воље и љубави да се посвети својој струци и својим Руковетима које сам и ја толико волела."

Аутор текста и уредник - Мирјана Блажић

Глумица - Јадранка Селец

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара