Читај ми!

Мисија Дарт - планетарни тест одбране Земље

Поводом обележавања Светског дана фармацеута, Фармацеутска комора Србије, под слоганом „Апотеке уједињене у акцији за здравији свет”, током септембра и октобра, организује едукацију деце у вртићима, предшколским установама и школама. Теме су различите, а циљ је унапређење знања о значају неговања здравља, о чему мора да се води рачуна од најранијег узраста. У овом пројекту учествује више од сто фармацеута у исто толико предшколских и школских установа у скоро 60 градова и места у Србији. О томе, али и о значају константног унапређивања улоге фармацеута у здравственом систему, чији је циљ да се пацијентима оболелим од различитих болести пружи квалитетнија услуга преко фармацеута саветника, разговарамо са Соњом Стојиљковић из Фармацеутске коморе Србије.

Историјска мисија "првог планетарног теста за одбрану" Земље од потенцијалног удара, чији је циљ био да скрене астероид Диморфос с његове путање, успешно је извршена. НАСА је у ноћи између понедељка и уторка, летелицом Дарт, погодила астероид, а последњи тренуци уочи судара снимљени су камером на летелици. „Први пут у историји послали смо свемирску летелицу и сударили је са астероидом удаљеним седам милиона километара од Земље", поручили су из НАСА. Овим ударом Дарт је скоро сигурно променио курс астероида, узимајући у обзир фундаменталне законе физике, али ће се то поуздано знати у наредним месецима, праћењем овог малог небеског тела. Да ли је овим почело „ново доба за човечанство", како многи предвиђају и каква је будућност могућег људског утицаја на свемир, питамо астронома Бранка Симоновића.

Удружење Алтернативни центар за девојке из Крушевца покренуло је кампању под називом „Подржи Супер девојчице". Намера им је да у овој години, уз подршку грађана и различитих правних лица, обезбеде новчана средства за најмање десет девојчица, узраста од 8 до 14 година, како би наставиле да негују и развијају своје таленте у области науке, уметности и спорта. Стипендије ће бити додељене 11. октобра, на Међународни дан девојчица, који је посвећен подизању свести јавности о положају девојчица широм света и потреби да се тај положај унапреди. О овој кампањи разговарамо са Јеленом Мемет, директорком Алтернативног центра за девојке.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи