Пливачки маратон и модерне погаче

Од како је кнез Милош Обреновић по својој наредби оформио први војни трубачки оркестар 1831. године, труба је постала део наше културе и традиције. Први Драгачевски сабор трубача одржан је 16. октобра 1961. године у порти цркве Светог Аранђела Гаврила, у центру Гуче, на коме су учестовали само оркестри из Драгачева, а победник првог сабора био је Десимир Перишић. Тада је установљена и химна фестивала - песма „Са Овчара и Каблара“, која и дан данас, у изведби преко 200 трубача такмичара, чини заштитни знак сабора.

Ове године, по први пут, на Сабору ће наступити и музичари који - нису трубачи и којима није домаћа народна музика у фокусу: Народни оркестар РТС-а и Биг Бенд РТС-а. Сазнаћемо, из прве руке, како то звучи.

У знак сећања на „Крвави марш", преко 4000 Шапчана који су 1941, под претњом смрћу, претрчали 22 км до логора у Јарку - данас ће бити одржан пливачки, међународни маратон, у свету познат као „Трка мира".

У Азањи ће данас бити отворена изложба - модерних погача - коју организује - туристичко-земљораднички клуб из овог, и даље највећег српског села.

Водимо вас и до манастира Прохор Пчињски.

Са вама је Ружица Зоркић-Радичевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара