Специфичности ромског новинарства

Ромско новинарство има своје специфичности због, исто тако, специфичног друштвеног положаја те етничке заједнице у срединама где живе. Неретко се догађа да представници већинских медија, у намери да забележе живот Рома, западају у стереотипе и на тај начин само јачају негативну медијску слику о тој, једној од најдискриминисанијих група људи на свету. Разговарали смо о томе са Лелом Савић, новинарком која живи и ради у Монтреалу( Канада) и која велики део свог времена и рада посвећује обучавању ромских новинара за извештавање о својим сународницима, Ромима, посебно у водећим медијима.

Све чешће се говори о значајном доприносу Рома у борби против фашизма током Другог светског рата. Познато је да су Роми имали своје партизанске одреде у Чехословачкој, Југославији, али и у Румунији. Недавно су у месту Пожората, поред града Ларештија, власти подигле споменик борцима ромског порекла који су 1944. и 1945.године дали своје животе за слободу свих грађана Румуније.

svetroma@rts.rs

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи