"Црне кутије" и за аутомобиле?

Нови аутомобили у Европској унији постепено се опремају посебним уређајима, такозваним Event Data Recorderima (EDR), односно снимачима догађаја у возилима који би требало да разјасне шта се тачно дешавало у тренутку саобраћајне несреће. Због функционалне сличности са снимачима који се користе у авијацији, нови уређаји су прозвани “црним кутијама” за аутомобиле, мада су ограниченије у свом начину рада. Конструктори су већ у обавези да испоштују ово ново слово закона, који би требало да почне да се примењује од 2024. године. У стручним, али и ширим круговима, већ траје расправа хоће ли ова новина донети корист или ће додатно да оптерети возаче, о чему разговарамо са професором Миланом Вујанићем, стручњаком за безбедност саобраћаја.

Завршене су прве провере нових, модификованих вакцина против инфекције вирусом корона које су у припреми, а планирано је да се појаве на јесен. Нова цепива ће бити специфична за омикрон сој, али су и америчка и европска агенција за лекове од произвођача затражиле да додатно прилагоде заштиту новим подваријантама, које постају доминантне. Тако се, заправо, наставља трка са вирусом, јер се он мења брже него што може да се направи адекватна вакцина, а то ће, како кажу стручњаци, трајати све док корона не постане сезонски вирус, попут грипа. О томе за наш програм говори докторка биолошких наука, Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.


Нервоза, мрзовоља и успореност, или чак депресија и туга, јављају се у летње време, а изазивају их тешко подношљиве високе температуре, због које мање спавамо и више се нервирамо. Све топлије време и све дужи периоди јаких врућина лоше утичу и на ментално здравље људи, јер наша психичка осетљивост на временске прилике и промене температуре постоји, и она је доказана, мада је, такође, истина и да неки теже, а други лакше подносе екстремне временске прилике каква је летња жега. О утицају високих температура на психу и људско понашање разговарамо са Александром Контићем, психологом и психоаналитичарем.


Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара