Читај ми!

Претња енергетске намеће општу штедњу, хоћемо ли избећи рестрикције?

У јеку летње сезоне, док метеоролози у деловима северне хемисфере мере температурне рекорде, водећа тема је светска енергетска криза. Међународна агенција за енергију позива грађане и привреду на ригорозну штедњу гаса, струје, нафте. Најгласније у бризи су, чини се, најбогатије земље света које већ месецима праве планове за рационално трошење енергената. Истовремено се апелује на грађане да смање потрошњу, пре свега гаса.

У Немачкој позиви на солидарну акцију државе, привреде и грађана стижу од канцелара Олафа Шолца. У Ирској се већ примењују неке мере помоћи грађанима због драстичног поскупљења електричне енергије. Више детаља чућемо од наших сарадника Ненада Радичевића и Данијеле Спасић.

А шта чека грађане и привреду Србије, прете ли нам, чинило се у прошлости остављене, зимске рестрикције струје и које цене енергената можемо да очекујемо, питамо стручњака за енергетику Жељка Марковића.

Поново политичка криза у Северној Македонији. Тзв. француски предлог за укидање бугарског вета на улазак те земље у Европску Унију оштро је располутио политичко Скопље. Док из врха државе оцењују да предлог представља солидну основу за почетак приступних преговора и да документ "јасно и недвосмислено прихвата постојање македонског језика", водећа опозициона ВМРО-ДПМНЕ данима организује масовне протесте тражећи да се "француски предлог" одбаци јер је "то ултиматум и бугарски диктат за мегаломанске захтеве и историјске тежње према Македонији". Наш саговорник је бивши шеф македонске дипломатије Денко Малески.

Уредник Јелена Видић.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи