Читај ми!

У Бриселу Западни Балкан у сенци Украјине

Брисел је синоћ доделио статус кандидата за придруживање Европској унији Украјини. Исти статус је додељен и Молдавији, а Грузија је остављена “на чекању”. Тиме су испуњена обећања дата Зеленском у претходних неколико недеља. Несумњиво је да је овакав развој догађаја подстакнут ратом на истоку Европе.

У сенци ове одлуке остао је самит ЕУ-Западни Балкан, на коме се ништа није десило. Северна Македонија и Албанија остале су у европској чекаоници. Њихову кандидатуру већ дуже време блокира Бугарска. Председник Вучић се солидарисао са македонским и бугарским премијером и изразио уверење да се од јесени може очекивати напредак региона у евроинтеграцијама.

О одлукама Самита европских лидера у Магазину разговарамо са Сузаном Грубјешић из Центра за спољну политику и Душаном Пророковићем са Института за медјународну политику и привреду

Почела је летња туристичка сезона, за коју је завршетак епидемије био врло обећавајући. Кренула су путовања, годишњи одмори и летовања, али са ратом на истоку Европе и глобалном кризом кренуле су и цене. Како све то утиче на туризам, агенције и грађане, о томе говори директор Јуте Александар Сеничић

Пролећни умор је је сезонска тема. Ове недеље смо медјутим ушли у лето, а и оно носи извесне здравствене дилеме. Како и колико повећан број сунчаних дана, високе температуре, УВ зрачење могу утицати на хроничне болести, а посебно на ментално здравље, разговарамо са др Иваном Сташевић Карличић, директорком Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић"

Након нових истраживања о колонизацији Војводине између два светска рата Музеј Војводине недавно је приредио изложбу "Стрма равница" а објављено је и неколико научних радова и књига о колонистичким насељима. Међу причама из тог периода које потомци и данас приповедају је и она о учитељу Ненку Антићу, оцу познатог песника Мирослава Антића. У дану када се обележава годишњица смрти великог песника, у Магазину доносимо и ову причу из Зрењанина.

 

Аутор: Ана Томашевић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи