Читај ми!

Дан сећања на Јадовно

Данас се навршава 81 година од успостављања госпићке групе логора Госпић - Јадовно - Паг у Независној Држави Хрватској. У тај комплекс су, током 4 месеца постојања логора, довођени, а потом и убијани Срби и Јевреји са читаве територије НДХ-а. У велебитским јамама, али и на каменитим обалама Пага усташе су за само 132 дана, од 11.априла до 21.августа 1941. убиле више од 40 хиљада мушкараца, жена и деце. Од тога 38 хиљада Срба! Њих 2000 који су преживели до тренутка затварања логора, транспортовани су у новоотворени логор Јасеновац. О предстојећој јадовничкој експедицији која ће пут Госпића и Велебита кренути 1.јула, али и о страхотама концентрационог логора Јадовно говори председник Удружења "Јадовно 1941" из Бања Луке Душан Басташић.

Представници овог Удружења су недавно боравили на подручју Госпића, Грачаца где су открили остатке неколико срушених споменика жртвама фашизма и усташког покоља који су већ 30 година сакривени од очију јавности. То су споменик Вешала близу Православног гробља у Госпићу, затим споменик на Крушковачама где је страдала готово читава породица наше колегинице Ђурђице Драгаш, као и споменик крај Тучић понора у Грачацу. Шта су чланови експедиције затекли на тим локацијама слушамо у репортажи Александра Миливојевића.

Уредник и водитељ емисије Дијана Иванов Кадић.

Фотографије: Ђурђица Драгаш (лична архива)

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво