Читај ми!

Борбе против суше - утицај пораста масовне производње и широке потрошње на плодно земљиште

Кијев су јуче, 113. дана рата у Украјини, посетили тројица најутицајнијих лидера Европске Уније Олаф Шолц, Емануел Макрон, Марио Драги и председник Румуније Клаус Јоханис. Сва четворица подржавамо да се Украјини одмах да статус кандидата за чланство у Униј”, рекао је Макрон после заједничког састанка са Володимиром Зеленским. Украјински председник захвалан је на гесту подршке али је госте из ЕУ подсетио да је његовој земљи потребна издашнија помоћ у наоружању. О томе да ли Украјина заиста може да добије кандидатски статус на самиту ЕУ идуће недеље и како би се то одразило на сам исход сукоба у тој земљи питамо новинара Бориса Варгу.

Данас је Светски дан борбе против дезертификације и суше који су Уједињене нације посветиле утицају пораста светске производње и широке потрошње на плодно земљиште. Како се истиче, више од две милијарде хектара некадашњег плодног земљишта је деградирано, а више од 70 одсто природних екосистема измењено. Раст светске популације, све већи обим производње сточне хране и производње јефтине брзо потрошне одеће имају велики негативни утицај на земљиште, али и на стање екосистема и биодиверзитета. О размерама штете причињене плодној земљи у свету и у нашој земљи за Магазин говори професорка Пољопривредног факуктета Марија Ћосић.

Сезона матура је у јеку, а девојке које нису могле себи да приуште жељену хаљину, ове године имале су прилику да је добију бесплатно. Ову хуману иницијативу под називом "Сестре по хаљинама'' на Инстаграму је покренула Јелена Бољевић. Ова модна активисткиња каже да не жели да живи у свету у коме се текстилни отпад баца на депоније, док у исто време много девојчица не може да искуси одлазак на матуру јер не могу да га приуште. О својој хуманој инстаграм акцији за Магазин говори Јелена Бољевић.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи