Читај ми!

Пољопривредни сајам

У Новом Саду јуче отворен Пољопривредни сајам, највећа аграрна приредба у овом делу Европе. Земља партнер је Мађарска, лидер европске пољопривреде. Хиљаду и сто излагача из Србије и још 21 државе, наступа колективно и појединачно.    

Пшеница је јесенас засејана на око 630 хиљада хектара, а до почетка жетве остало је нешто више од месец дана. И поред мање падавина већина ратара очекује добар род , а задовољни су и наговештајем цене новог рода.

Највише излагачког простора на овогодишњем новосадском пољопривредном сајму заузели су трактори, комбајни, прикључне машине и остала пољопривредна техника. Цене те опреме расту због сукоба Русије и Украјине, а рокови испоруке у неким случајевима дужи су од 90 дана због несташице компоненти које се користе у тој производњи.

Лазар Радујевић је са пријатељима, пронашао рачуницу у производњи и преради индустријске конопље, домаће сорте Хелена. Производњу је засновао на 3 и по хектара на пољима око Пирота, Житорађе и Краљева. Додатно је упослио људе из тих крајева, а главни производи су протеинско брашно, уље и сушени цвет и лист

Занимљива приче стижу нам и из трстеничког краја, и чувених села Милутовац и Селиште. Тамо и даље инсистирају на виноградарству, воћњацима и калемарству. Значајан је и податак да млади остају на својим имањима.

Уредник: Душан Величковић

 

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи