Читај ми!

Еко, био и органик - да ли знате разлику?

Еко – био - органик су ознаке које су сада, пре свега – популарне. Основни циљ им је да одвоје производе настале у складу са еколошким правилима од оних у чијој производњи се не води превише рачуна о заштити животне средине, међутим, често се баш те скраћенице – злоупотребљавају и користе и тамо где никако не би смеле. Коришћење ових ознака је само један део појаве која се у свету зове „greenwashing", а код нас преводи као „зелено испирање" - или - „обојено зеленим".

У том случају, ради се о манипулацији коју неодговорне фирме и произвођачи, користе да би замаскирали сопствено неодговорно понашање, или, продали нешто око чега се и нису баш портудили, као стварно вредно. О том проблему за наш јутарњи програм говориће Ивана Симић из асоцијације Србија органик.

Систем тржишних информација пољопривреде Србије, недавно је објавио да је цена прасади у Срему достигла 450 динара по килограму што је највиша забележена од када прате кретања понуде и тражње на домаћим сточним пијацама. Да ли је овај скок цене очекиван и шта се може очекивати у наредном периоду чућемо од Ненада Будимовића, секретара Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије.

У нашем јутарњем програму биће речи и о специјалним посудама за одлагање батерија и сијалица које су постављене у Услужном центру општине Стари град у оквиру пројекта повећања стопе рециклаже тог отпада.

Аутор и водитељ Игор Обрачевић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се