Портрет сликарке Полексије Тодоровић

Вечерашњу емисију „Код два бела голуба“ посветићемо Полексији Тодоровић (1848-1939) ликовној уметници и једној од најобразованијих жена XIX века.

Животни пут јој је нераскидиво повезан са двојицом  интелектуалаца који су, сваки на свој начин, оставили печат на њено образовање и начин размишљања о уметности. Први је њен отац, српски професор, књижевник, политичар и дипломата, Матија Бан, један од најпознатијих представника националног покрета Срба у Дубровнику.

Други, не мање значајан, јесте супруг, Стеван Тодоровић, образован на бечкој сликарској Академији, гимнастичар, мачевалац, глумац и певач. Као водећи представник српског романтизма, уз Новака Радонића и Ђуру Јакшића, и он је, попут Матије Бана, био окренут националним идејама.

Полексија Тодоровић  је одрастала и уметнички се образовала окружена пажњом оца, с једне и супруга, старијег шеснаест година, с друге стране. Зато ће прича о њој бити и прича о породици Бан, у којој је стекла прве животне поуке, али и о Стевану Тодоровићу, уз кога је обогатила сликарска знања и чији је верни пратилац, у љубави и уметности, била 75 година.

Аутор емисије: Александра Јагодић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи