Читај ми!

Врата Пољске широм отворена за милионе избеглица из Украјине

Међународни дан СОС телефона обележава се 16. маја. Реч је о бројевима које треба и могу да позову жртве насиља како би добили подршку и информације како да заштите себе и пријаве насиље. Међу најактивнијим и најбројнијим линијама су оне за пријаву насиља над женама. Какву помоћ жртва насиља заправо добије када позове СОС телефон, и да ли је правно регулисано ко може да отвори овакав канал за комуникацију са најрањивијим категоријама питамо Весну Станојевић из Сигурне куће и Јасмину Николић из Виктимолошког друштва.

Половина од укупно шест милиона избеглица из Украјине ушла је у Пољску. Упркос томе, захваљујући до сад невиђеној добровољној мобилизацији грађана и државе, у Пољској не постоје избеглички кампови. Украјинци по преласку границе одмах добијају личне бројеве које имају сви пољски грађани, бесплатне телефонске картице са интернетом, здравствено осигурање и право на рад...Зашто је Пољска широм отворила врата украјинским избеглицама, а затворила их пред афричким и арапским избеглицама који су прошле године покушавали да уђу из Белорусије? О томе ћемо више чути у репортажи коју је забележила Наташа Јокић.

Народна библиотека "Десанка Максимовић" у Власотинцу обележава 110 година рада. Настала је из Народне књижнице и читаонице, основане 1912. године. Располаже са око шездесет хиљада публикација а обнову књижног фонда после великог пожара који је 2008. године знатно оштетио ову културну установу помогао је и Радио Београд кроз акцију Књига солидарности. Наш Зоран Николић се јавља из Власотинца.

Са вама, Јелена Видић.

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи