Читај ми!

Почели преговори Украјине и Русије у Гомељској области

Представници Русије и Украјине и даље разговарају у оквиру прве рунде преговора који су јутрос започели на украјинско-белоруској граници. Власти у Кијеву су скептичне по питању исхода и остају при ставу да неће одустати од заштите свог територијалног суверенитета. Руска страна истиче да је посвећена проналажењу дипломатског решења. Ситуација у Украјини је донекле мирнија, иако је према извештајима са терена настављено гранатирање Харкова, док се у главном граду и осталим великим центрима повремено чују експлозије. Украјински председник Володимир Зеленски тражио је додатну помоћ савезника, а западни лидери припремају нове санкције против Русије.

Возачи камиона из Србије, али и других земаља, у транзиту преко Украјине, заустављени су на граничним прелазима. То су углавном камиони који су у повратку из Руске Федерације. Возачима понестаје хране и новца. Кризни штаб Привредне коморе Србије у сталном је контакту са возачима у Украјини и у сарадњи са дипломатско-конзуларним представништвима покушава да пронађе решење за повратак у Србију.

У Крагујевцу су почели радови на изградњи нове фабрике компаније Вакер Нојсон, која се бави производњом грађевинских машина и опреме. Инвестиција је вредна 23 милиона евра. Церемонији обележавања почетка радова присуствовао је и председник Александар Вучић који је истакао да немачка компанија у нашу земљу доноси вишевековно искуство, огромно
знање и велики капитал. Вучић је указао и на важност дуалног образовања које је уведено, јер немачка компанија запошљава завариваче, чија плата је већа од просека. Најавио је и да ће у
Крагујевцу бити избачени из употребе котлови на угаљ и замењени онима на гас, за шта је држава издвојила 15 милиона евра, као још три за санирање пепелишта.

Епидемијска ситуација побољша. И ове недеље, у свим основним и средњим школама у Србији, ученици наставу похађају непосредно. Градски завод за плућне болести у београду од даанс није у ковид режиму. Број оболелих опада, а нови ризици су школа и повратак грађана са одмора. Епидемиолог Предраг Кон каже да смо далеко од тога да можемо да се опустимо и да најављујемо крај епидемије.

Обележава се Светски дан ретких болести. У више од 110 земаља одржавају се различите манифестације како би се подигла свест јавности да више од 300 милиона људи широм света живи са ретком болешћу. Процењује се да у Србији неку ретку болест има око 400 хиљада људи. Само за пет одсто тих болести постоји регистрована терапија, док је за остале оболеле подршка у борби против болести бањско лечење, ентерална исхрана, завоји, медицинско-техничка помагала, употреба суплемената и лекова ван њихових индикација.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи