Читај ми!

Уочи прихране пшенице стручњаци поручују: Не бацајте ђубриво напамет!

У наредних 6 месеци увоз азотног ђубрива и безводног амонијака биће ослобођени плаћања царине како би се стабилизовало домаће тржиште и обезбедиле довољне количине тих производа. Та одлука Владе омогућиће олакшано снабдевање пољопривредника минералним ђубривима која су дефицитарна у целом свету. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да, поред тога, пољопривредници за набавку ђубрива могу да користе краткорочне кредите до три године, са грејс периодом до годину дана.

То је добра вест за ратаре који се увелико припремају за прихрану пшенице. Директор Пољопривредно стручне службе Суботица Дамир Варга сматра да нема разлога за журбу и саветује ратарима да пре прихране ураде анализу земљишта како веима скупо ђубриво не би бацали напамет.

Ниске температуре нису нанеле штету озимим усевима, као ни воћу, које је тренутно у фази мировања. Произвођачи јабука, који су почели резидбу, муку муче са проналажењем резача.

На трећем Међународном сајам воћарства, повртарства и виноградарства представило више од 500 излагача из земље и света. Међу њима су били произвођачи из Србије, Албаније, Северне Македоније, Републике Српске, као и Московског региона. На сајму је  приказана пољопривредна механизација, заливни и противградни системи и друга савремена опрема, средства за заштиту и прихрану биља, као и производња семена.

Представници Удружења пољопривредника 100 П плус, који су по 17. пут организовали Зимски семинар фармера на Тари, позвали су надлежне да брже решавају бројне проблеме у пољопривреди.

Они су се, поред осталог, заложили за реформу пензионог система пољопривредника, поделу пољопривредних газдинстава на професионална и остала, веће субвенције за инвестиције и проналажење решења за сточаре који су у незавидној ситуацији.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара