Читај ми!

Забавник

Ко је први провезао бицикл београдским сокацима и српским друмовима? Е, то се поудано не зна. Претпоставља се да је први бицикл у Србију донео Милорад Терзибашић 1884. године, по повратку са школовања у Швајцарској. Он је био и оснивач Првог српског велосипедског друштва и његов први председник. Крајем те године основан је и први бициклистички клуб у Србији, и... опет се претпоставља, да је главни замајац његовом оснивању дао Ђорђе Нешић, доцније очни лекар, професор универзитета и академик који се током школовања у Москви, Паризу и Бечу инфицирао бициклизмом. Истина, њега није било у првој управи Велосипедског друштва, али вероватно зато што је махом живео у европским метрополама и такмичарски се бавио бициклизмом.

У Џубоксовој рубрици ЧУЈТЕ ИХ СВАКАКО - групе BEACH BOYS, SANDPIPERS и WHO. А музички магазин Џубокс од 3. новембра 1966. године препоручивао је да чујете њихове плоче Pet Sounds, Gvantanamera и I am a Boy...

Амерички ратни графит „Kilroy was here" и немачки - латинично слово В, од речи викторија, што значи победа, зидове многих окупираних, па ослобођених, градова у Другом светском рату, претварали су у савремене фасадне палимпсесте на којима се исписује историја.
Наша историја из тог времена исписивала се на зидовима у духу идеолошких фраза и одговарајуће иконографије, на овдашњим језицима и оба писма, укључујући и доживотног нам некадашњег председника. Сви паризанско-комунистичко-акцијашки графити су с временом уступили место оцилима и патриотским изјавама друге врсте, осим једног, црвеноармејског, заосталог из јесени 1944. - Проверено - мин њет!

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи