Читај ми!

Представљени резултати анализе оперативних и функционалних способности  у 2021. години

Претходна година била је прва после дужег времена да је војска забележила већи прилив од одлива официра, рекао је министар одбране Небојша Стефеановић после састанка о резултатима постигнутим у 2021-ој. Сасатанак је одржан у Дому граде на Топчидеру уз присуство врховног команданта Александра Вучића, Министра полиције Александра Вулина и начелника генералштаба Милана Мојсиловића. После двочасовних разговора, Стефановић је медијима саопштио да је задовољан ситуацијом у свим јединицима , као и сарадњом са врховним командантом војске. Потврдио је да ће војсци у јануару плате бити увећане за 8 одсто, а гарди за додатних десет одсто. Обезбедиће им се и станови, као и додатна опрема. Србија наставља и да се наоружава, поручује Стефановић,  а начелник генералштаба истиче да имамо добру сарадњу са КФОРОМ.

Процењује се да ће број новозаражених ковидом наставити да расте наредних месец дана. Притисак на болнице за сада није велики, али се на прегледе у ковид амбулнатама чека по неколико сати, па се у већим градовима отварају нове. У току је састанак медицинског дела Кризног штаба и Тима за школе, који ће донети одлуку да ли ће у понедељак ђаци у централној Србији поново у клупе.

Француски председник Емануел Макрон обратио се посланицима Европског парламента и изложио програм шестомесечног председавања своје земље Европском Унијом. Нагласио је да земље Западног Балкана треба да добију перспективу пријема у чланство, али да ће то бити могуће тек када се измене и поново дефинишу правила функционисања Уније.

Расту тензије између Русије и Запада због Украјине Влада забринутост због распоређивања руских војника дуж руско-украјинске границе. Америчка страна оптужује Русију да покушава да нађе изговор за напад на Украјину. Москва то одбацује као сензационализам и чека одговор САД и НАТО-а на захтев да се алијанса неће ширити на Украјину и друге бивше совјетске републике.

Према последњем попису становништва у Хрватској број становника се смањио за скоро 400 хиљада. Смањен је и број Срба који тамо живе, у неким местима и за 30 одсто. У општини Доњи Лапац 700 је становника мање него пре 10 година, а чак 500 је српске националности каже за Радио Београд начелник те општине Илија Обрадовић. Садашњи подаци пописа становништва у Хрватској показују да би Срби у одређеним срединама могли да остану без права на писмо и језик. Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац каже за Радио Београд да је главни разлог смањења броја Срба у Хрватској старост становништва.

Данас је Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен у спомен на дан када је Јован Крститељ, на реци Јордан, крстио Исуса Христа. На овај празник плива се за Часни крст у рекама и језерима. Многи су због епидемијске ситуације отказали тај узбудљив
догађај, али пливања ће бити у Земуну и у другим местима у Србији. Марија Стефановић прва је допливала до Часног крста на Савској променади, где је Војска Србије са речном полицијом организовала богољављенско пливање.

Уредници емисије Наташа Ракетић и Мирослав Војводић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара