Читај ми!

Светло на крају тунела или варљива нада?

Омикрон сој вируса корона могао би значити крај пандемије – реченица је коју ових дана изговарају многи. СЗО наговештава “још три тешка месеца, али крај пандемије на видику”, немачки вирусолози прогнозирају “крај пандемије до лета”, наши лекари такође говоре о могућем крају пандемије, али и позивају на опрез и могућност да неки нови сој вируса све перокрене. Из Велике Британије стиже нам велика анализа стручњака са закључком да “пандемија иде свом крају”. О овом истраживању разговарамо са Иваном Милорадовић, дописницом РТС-а из Лондона.

Свако треће дете у Европи има проблем са прекомерном тежином. Нажалост, наша земља следи тај тренд. Оно што посебно забрињава јесте чињеница да је рекламирање нездраве хране највише усмерено на најмладје. Европска потрошачка организација инсистира да се у току ове године донесе низ обавезујућих правила која би уредила ту област. Колико је снажан утицај кампања усмерених на продају дечје хране и производа на понашање малишана и њихову исхрану? Да ли би требало забранити примамљива паковања са омиљеним ликовима и маскотама на производима који нису у складу са препорукама нутрициониста? О томе како се борити са пандемијом гојазности код деце, говори др Зоран Вујновић, педијатар и специјалиста гастроентерологије.

Дискриминација старијих особа у Србији све чешћа појава, скоро половина популације сениора у Србији осећа се дискриминисано због својих година, док је у Европи једна од три особе жртва ејџизма.Дискриминација и социјална искљученост базирана на годинама врло је распрострањен феномен који нарочито погађа старије особе из вишеструко маргинализованих категорија, показује најновији Глобални извештај, а припадници трећег доба углавном се осећају дискриминисано приликом приступа државним установама, тражења информација или услуга, потврђују налази Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана повереника за заштиту равноправности који је развијен уз подршку УНФПА. Како старе више укључити у активнији живот питамо Надежду Сатарић из удружења Амитy - снага пријатељства.

 

Са вама је Мирјана Никић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи