Читај ми!

Грађани се изјашњавају о променама у правосуђу

Грађани Србије гласају на Референдуму. Изјашњавају се "да ли су за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије". Промене се односе на област правосуђа. Бирачка места су отворена у 7, а затварају се у 20 часова. Републичка изборна комисија утврдила је да има 6 милиона 510 хиљада 323 гласача. Према упутству РИК-а, на гласање на референдуму одржава се уз поштовање епидемијских мера.

С обзиром на то да Приштина није допустила Србима са КиМ да у покрајини гласају на референдуму, грађани с правом гласа изјашњавају се на бирачким местима у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању. На магистралном путу Косовска Митровица - Лепосавић ка Јарињу, распоређене су појачане снаге специјалне полиције са десетак џипова и оклопних возила. У Северном делу Косовске Митровице Срби из општина централног дела Косова и Метохије одржали су протест.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић изгубио је спор на суду против власти Аустралије и мораће да напусти ту земљу. Новак је на Федералном суду покушао да се избори за учешће на Аустралијан опену, али је трочлано веће у Мелбурну подржало одлуку министра за имиграције да се српском тенисеру Новаку укине виза. Прети му забрана уласка у ту земљу од три године.

На данашњи дан пре четири године убијен је лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић са више хитаца у леђа, док је улазио у страначке просторије у северном делу Косовске Митровице. Починиоци и налогодавци убиства до данас нису откривени. Судски процес пред основним судом у Приштини и даље је у току. Годишњица ће бити обележена поменима и одавањем поште у Београду и Косовској Митровици, на месту где је Оливер Ивановић убијен.

Епидемијска ситуација у Србији и даље је неповољна. Број нових случајева вируса корона већ је данима петоцифрен. Не смањују се редови испред ковид амбуланти. Вирусолози кажу да доминира омикрон сој, који даје блажу клиничку слику, али се брже преноси.

Рукометаши Србије изгубили су од Хрватске 23:20 у другом колу групе Ц Европског шампионата. Пролазак у другу фазу такмичења тражиће у последњем мечу групне фазе сутра против Француске од 20 часова и 30 минута.

Уредници емисије: Наташа Ракетић и Мирослав Војводић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Ирена Јеловац

Продуцент: Бојана Туфегџић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се