Забавник

Светислав Јовановић, чувени Вршчанин, као и његова браћа, Паја Јовановић – сликар, и Милан Јовановић – најпознатији српски фотограф 19. века, остао је у сенци своје браће. Бавио се сликарством, мачевањем и фотографијом, али познатији је био у иностранству него у Србији. Или, како је записао један од његових биографа: "Г. Светислава Јовановића су нарочито добро познавали Французи, Шпанци, Енглези и Американци; ми, његови земљаци мање."; г. Јовановић је био врло позната личност у париском отменом друштву и уметничким круговима, где је већ више деценија цењен и поштован као уметник и као друштвен, необично коректан и духовит човек... и ако је Јовановић био добро познат у Паризу, и ако је у своје време његово име бележила цела светска штампа, у домовини је био скоро потпуно заборављен."

У 17. броју Џубокса, од 3. септембра 1967. године, личност месеца био је Скот Мекензи. Његова композиција Сан Францисцо је 60-их била химна хипи покрета, данас је евергрин, а прича о том великом хиту почиње овако:

Била једном у Америци фолк група JOURNEYMAN. У тој групи певала су двојица младића, Џон и Скот. Била је то група америчких битника која и јесте и није имала успеха, па су младићи престали да певају заједно, али један другог нису заборавили.

Папа Џон Филипс, један од те двојице младића, постао је у међувремену веома познат и цењен музичар и певач и шеф ансамбла Mamas&Papas. Тако је дошао у ситуацију да може да помогне свом дугогодишњем пријатељу Скоту Мекензију у чије је певачке квалитет био уверен још из времена заједничких наступа...

Знате ли чиме су се бавиле содаџије? Ако ваши нису били љубитељи старинских шприцера, клакера и кабезе, онда ништа, а ако јесу, ево лепог подсећања на занат који је најпре почео да изумире, а у новије време се полако враћа на кафанске и друге столове.

Елем, содаџије се баве прављењем сода-воде која се добија додавањем угљен-диоксида у пијаћу воду. Укус јој је сличан газираним минералним водама које су главни кривац за одлазак сода-воде у историју винског пола-пола.

Уредник и водитељ Мирјана Блажић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи