Медаљон Лидије Авилове

Јануара 1889. године добила сам писамце од сестре у коме је писало: “Драга Лидија, дођи одмах, неизоставно, код нас је Чехов.” Моја сестра је била удата за уредника и издавача веома популарних петербуршких новина. Она се удала из љубави, била је “одведена” са игранке, иако је отац будно мотрио на њу, и код њих су долазили многи чувени глумци, сликари, певачи и књижевници. Све је то у мојим очима стварало чаробни ореол око њеног лика. Ја сам била удата за студента који је тек дипломирао и служио као писар у Министарству просвете. Шта сам имала у својој прошлости? Све саме неостварене снове.

Сањала сам да постанем књижевница. Писала сам песме и прозу још од детињства. Ништа у животу нисам волела толико као да пишем. Уметничка реч била је за мене снага, чудо. Много сам читала, а међу мојим омиљеним писцима био је и Чехонте. Он је објављивао приповетке и у новинама које је издавао мој зет и свака његова прича изазивала је код мене одушевљење. И сад ће он бити ту, код моје сестре! Дојила сам синчића Лава, који је имао 9 месеци, али сам могла да будем слободна цело вече, зато што је после купања спавао дуго и мирно, а имала сам и поуздану дадиљу, која је и мене одгајила. Миша, мој муж, био је заузет, а њега није ни интересовало да се упозна са Чеховом. И тако сам отишла сама...

Аутор - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара