Читај ми!

Дрон и компјутер - нови алати српских пољопривредника

Промет прехрамбених производа између Србије, Северне Македоније и Албаније знатно је бржи и лакши, захваљујући примени Споразума о сарадњи у ветеринарској и фитосанитарној области , као и у области безбедности хране. На граници више нема задржавања због којих се раније скраћивао рок трајања кварљиве робе. Извозници поздрављају слободан проток робе између три земље и надају се да ће се иницијативи “Отворени Балкан” прикључити и друге земље Западног Балкана.

Напредне технологије у пољопривреди све више се примењују у свету, али и код нас. Рачунари, паметни телефони, дронови и савремена механизација олакшавају рад, омогућују оптималну употребу свих ресурса и доносе велике уштеде произвођачима. Па ипак, кажу они који се баве напредним технологијама, без човека на њивама, у воћњацима и повртњацима нема успешне пољопривреде.

"Ко ради не боји се глади", то је девиза Василија Јелића који заједно са родитељима и браћом ради у породичној фирми, Индустрији меса "Змајевац" из Ирига. Та фирма успешно ради већ три деценије, а држи се испробаних рецепата деда Стеве. Зато су њихове кобасице, сланина, шунка и кулење и познати, и тражени.

У емисији "Недељом за село" упознаћете и две Рускиње - Јевгенију Кајзер и Татјану Орлову које у Великој Моштаници гаје и прерађују воће, али на начин како су то радили њихови преци још од 16. века. Њихове ролнице , у паковању од 50 грама, покривају дневну потребу за воћем. Јевгенија и Татјана одушевљене су укусом и мирисом воћа у Србији, а још више људима који, кажу, имају велику душу и отворено срце, умеју да се радују и увек су спремни да помогну.

Уредник и водитељ Даворка Тешић

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи