Читај ми!

У Србији одобрен орални лек против короне

Нови лек против вируса корона америчке компаније МСД добио је одобрење Агенције за лекове и медицинска средства, и биће доступан пацијентима у Србији наредних дана, потврдила је за РТС Јелена Митрашиновић из те агенције. Она указује да ће "Молнупиравир" бити примењиван само по препоруци лекара у ковид амбулантама. Јелена Митрашиновић је истакла да је у клиничким студијама показана значајна ефикасност тог лека, јер за 30 одсто смањује број пацијената на болничком лечењу и смртних исхода.

Омикрон варијанта ковида 19 пријављена је у 89 земаља, а број случајева се удвостручио у појединим областима последњих неколико дана, саопштила је Светска здравствена организација. Како се наводи, потребно је више података да би се разумео нови сој и како на њега утичу вакцинација и имунитет.

Председник Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев позвали су остале чланице Западног Балкана да се придруже иницијативи "Отворени Балкан", два дана уочи њиховог сусрета у Тирани. У заједничком писму, које објављују албански медији, тројица лидера подсећају да кроз слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, сарадња може да подстакне трговину и економски раст како би живот био лакши за сваког човека. Објашњавају да "Отворени Балкан" није утешна награда уместо чланства у Европској унији, већ велики корак ка томе.

Због радова на брзој прузи Нови Сад - Будимпешта, деоница Кисачке улице, испред уласка у главну железничку станицу у Новом Саду, тренутно је затворена за друмски саобраћај. Министар саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је радове, и рекао да се завршетак очекује у првом кварталу идуће године. Пругом ће саобраћати возови брзином од 200 километара на час на траси од Будимпеште преко Новог Сада и Београда до јужних граница земље, односно до Северне Македоније. Радове на деоници тренутно изводи компанија из Кине.

У 12-ом колу регионалне кошаркашке АБА лиге, Партизан ће играти у Бару против Морнара. Утакмица почиње у 17 часова.

Уредники водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи