Читај ми!

Четврт века боћања

... И то само на Новом Београду, у оквиру истоименог клуба који је јубилеј обележио радно, али и парадно - освајањем титуле шампиона Прве лиге, Купа Београда, Србије и Супер купа, уз запажене међународне резултате и формирање женске секције, што је заиста незапамћен успех у овом спорту кога неупућени доживљавају само као хоби, а они који га играју најчешће као део традиције, чување фолклора и народних обичаја, преношење љубави према боћању с колена на колено. У години пред нама требало би да стартује Јадранска лига за мушкарце, односно Адриатик лига за даме, па ће узбуђења бити колико год треба. Уз све то, ускоро стиже и балон хала, са теренима за игру, тако да ће чланови овог клуба имати оптималне услове за рад, о чему ће нам причати наши данашњи гости, представници БК Нови Београд.

Део овог децембарског поподнева са нама ће у студију провести и рукометашица Анђела Јањушевић. Још под утиском учешћа наше репрезентације на Светском првенству, после шест одиграних утакмица на шампионату планете и врло доброг утиска које су остваиле на љубитеље рукомета, без обзира што нису у завршним борбама. Нека `хемија` струјала је међу нашим играчицама током боравка и игара у Шпанији, видело се да је девојкама стало, нема сумње да је томе знатно допринео и нови селектор Урош Брегар, па ће нам Анђела испричати како је то изгледало и функционисало на терену и ван њега. Она је тренутно једна од искуснијих играчица у нашем државном тиму, иако јој је тек 26 година, поуздана на месту десног бека, чланица мађарског Шиофока била је један од најпоузданијих `шрафова` наше рукоменте `машине` на управо завршеном такмичењу.

У пријатном амбијенту спортског центра `Младост` у Панчеву, где су увек радо, топло и пријатељски дочекивали бројне клубове из свих делова земље, никао је фудбалски клуб за респект и поштовање, тренутно четвртопласиран на табели Прве лиге Србије, омиљен у Јужном Банату и шире- да, управо је то Железничар. У госте нам долази први човек клуба са Тамиша, Зоран Наунковић, који има доста разлога да буде презадовољан годином коју испраћамо, жеља му је, као и свим његовим сарадницима, да догодине елита игра у Панчеву. Погон популарне `дизелке` поново ће бити на окупу 17. јануара и после краће прозивке, тренер Драган Аничић повешће 22 играча и тројицу голмана пут Анталије, где ће боравити две седмице и пунити `акумулаторе` за наставак сезоне и поход на Супер лигу. 

Спортска мрежа `Спортнет`, сада већ традиционално, додељује годишње награде најзапаженијима у години коју испраћамо. Признања су намењена онима који су непосредно на теренима, као и другима који доприносе афирмацији спорта на овим просторима. Емисија `Време спорта и разоноде`, сада је већ познато, добија награду за најбољу и најслушанију емисију године, а додела признања биће обављена, уз пригодну свечаност, 22. овог месеца. Директор и главни уредник `Спортнета`Дамир Ђорђевић најавиће нам ову манифестацију, саопштити имена лауреата и- честитати нам на новом признању, о коме је одлучивало више стотина спортиста, који су `активисти` овог удружења. Саставни део Скупштине `Спортнета` је и прослављени рукометаш Иван Лапчевић, с којим ћемо попричати, поред осталог, о ономе што нас очекује- Европском првенству у рукомету за мушкарце, у Мађарској и Словачкој, на коме ће Србија бити у тешкој групи са Француском, Хрватском и Украјином.

Породични магазин Радио Београда 1, поносан због још једног признања, дакле, и даље максимално прати спортска дешавања, као и бројна друга, из популарне културе, па и данас скреће пажњу на лепе догађаје из света који нас окружује. У галерији `Сингидунум`,на предлог Италијанског културног центра, до 25.12. биће отворена изложба свестраног италијанског илустратора Лоренца Чекотија. У издању `Креативног центра`, објављен је приручник намењен родитељима - `Илустровани кључ за родитељске кризе`. У Галерији Народног музеја у Врању у току је изложба слика и икона под називом `Време живота`, уметника Миње Пољак и Анђеле Мујчић. Постављен је и отворен 34. Чукарички ликовни салон , радови се могу погледати закључно са 11. јануаром у `Галерији 73` на Бановом брду. За кратко време, готово рекордно, трећа премијера у сезони биће `Ibi the Great`, ауторска представа редитеља Андраша Урбана, по драми Алфреда Жарија „Краљ Иби". Први пут изведена је синоћ, о њој нам прича директорка Бојана Ковачевић.

Изложба `Осми километар`, премијерно приказана у Павиљону Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији, сада је доступна и домаћој публици, све до 15. фебруара наредне године. И делегација Института за уметничку игру представила се у Дубаију на манифестацији `EXPO`. Најављујемо и такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, финале ће бити одржано у петак, 24. децембра, у преносу из студија РТС-а.`Најкраћи дан` - фестивал посвећен краткометражном филму, ове године одржаће се по осми пут у организацији удружења `Филмкултура`, под слоганом "Упадни у последњи кадар", у Југословенској кинотеци. Опера Винченца Белинија `Норма`, у режији и сценографији Ђанкарла Дел Монака, изведена је у среду на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Мецоспоран Љубица Вранеш наступила је премијерно у улози Адалђизе, док насловни лик Норме, првосвештенице храма, пева сопран Сања Керкез.

Занимљивих дешавања има и у Библиотеци града Београда и Културном центру Зрењанина. Један од водећих виолиниста данашњице, Стефан Миленковић, наступиће на концерту Симфонијског оркестра РТС, који ће бити одржан 23. децембра, у 20 часова, у Великој дворани Коларчеве задужбине. Овај дивни музички догађај најављује нам маестро Бојан Суђић. Поставка под називом "Победници - зрењанински параолимпијци" биће отворена у Малом салону Народног музеја Зрењанин у понедељак, 20. децембра. Писац Игор Маројевић за кратко време је објавио три књиге "Роман о пијанствима" је, како каже, његова најличнија књига, "Остаци света", за коју је добио и награду "Меша Селимовић", најнаграђиванија је. Најновију, "Све за лепоту", управо је објавила "Дерета". `Мој сапутник страх`- назив је премијере изведене у Шабачком позоришту, главни лик Ане тумачи наша саговорница, глумица Анета Томашевић.

Слушаоцима емисије `Време спорта и разоноде` поделићемо улазнице за неке од представа Опере и Театра `Мадленијанум`, поклањамо и предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, као и шлаг од старих добрих шлагера, у комбинацији са новим хитовима са домаћих и страних топ листа. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Милан Биговић, Весна Гемовић и Бојана Туфегџић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара