Читај ми!

Канцеролошка недеља и кампања „Нема чекања“

Током наредна три дана, учесници здравствене конференције „Канцеролошка недеља“, која је посвећена размени информација медикалних онколога, детаљније ће говорити о актуелним, мултидисиплинарним приступима лечењу рака, укључујући иновативне процедуре и лекове, уз истицање значаја раног откривања и праћења малигних обољења. На овом скупу биће, између осталог, представљене идеје и циљеви националне кампање за онколошке пацијенте "Нема чекања", коју су покренули Форум пацијената Србије, Удружење медикалних онколога Србије и РТС, као медијски партнер кампање. О томе разговарамо са Марком Миловановићем, председником Форума пацијената Србије, који је један од учесника овог скупа.

Водећи светски месечни магазин, који се бави путовањима, туристичким дестинацијама, хотелијерством и гастрономијом, „Condé Nast Traveler", уврстио је недавно Србију међу 22 најболје дестинације које би требало посетити у наредној години. Наша земља је препоручена као комбинација традиционалног и модерног, а гастрономија је издвојена као перјаница туристичке понуде. Који су главни адути домаћег туризма и како их искористити? С којим изазовима ће ова грана привреде, која је претрпела велике губитке због короне, морати да се суочи након пандемије? То су нека од питања за професора Драга Цвијановића, декана Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу.

Претворили смо се у друштво које очекује "све одмах". Чини се да бисмо да све решимо сада и без чекања. Једва чекамо сутра, када ћемо бити код куће, када ће да стигне нека особа, када ћемо да отплатимо кредит, када... А када то за чим жудимо и дође, ретко нас задовољава, јер, изгледа, можемо да се усредсредимо само на оно што следи. Нестрпљење је данас општа појава. У исто време, психолози тврде да хронично нестрпљиви могу да доживе више стреса, што повећава могућност здравствених тегоба, нарочито кардиоваскуларне проблеме. Ако нисте знали, стрпљивост може да се учи и неопходна је вештина која нам омогућава да живимо опуштено у потпуности уживајуц́и у садашњем тренутку. Како пронаћи праву меру стрпљења питамо психолога, др Драгана Жуљевића.

Са вама је Мирјана Никић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи