125 година од рођења Саве Шумановића

Предели виђени Савиним очима

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије" Код два бела голуба" обележава јубилеј 125 година од рођења Саве Шумановића. У вечерашњој емисији Никола Кусовац, историчар уметности, говори о Сави Шумановићу, и о свом доживљају Савиног сликарства.

Биће речи о животу и школовању Саве Шумановића, о његовом боравку у Паризу и учењу код Андре Лота, о повратку у Шид и пејзажима шидских предела који су тада настали, као и о сликаревом стилу који је он тада развио и који је сам назвао стилом ''како знам и умем''. Причом о Савином животу и стваралаштву, о појединим сликама и уметничким дометима сликарства Саве Шумановића, Никола Кусовац ће појаснити зашто и дан данас пролазећи кроз пределе око Шида има осећај да се налази унутар неке од Савиних слика. Наш саговорник каже и то да му се чини да те пределе више не гледа својим него Савиним очима.

Никола Кусовац је историчар уметности и врсни познавалац сликарства. Дипломирао је историју уметности као студент генерације на Филозофско-историјском факултету у Београду. Стекао је звање музејског саветника. Спада међу наше најзначајније ликовне критичаре. Објавио је више од две хиљаде радова, међу којима је и неколико десетина монографија о разним српским сликарима. Био је кустос Народног музеја у Београду, у коме је, као стручњак за српско сликарство 18. и 19. века, дуго година обављао функцију шефа Одељења за историју уметности.


Аутор емисије: Војислав Карановић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара