Читај ми!

Њено величанство - бундева

Ако истражујете каква је то биљка бундева наћи ћете много тога. Ево да кренемо од имена: тиква, тиквица, дулек, мисирача, бела бундева, лудаја, бела буца, будимка, мускатна тиква, судовњача, дудања, жута тиква или, ако вам је згодније на латинском породица Цуцурбитацеае, све су то називи за различите врсте ове величанствене биљке. Поред изузетне хранљивости, и наравно разноврсне јестивости – од бундеве се прави хиљаду врста јела. Тикве, ишаране људском руком или природно, представљају леп украс у нашим домовима.

Бундева је биљка од које се ништа не баца. Буквално. На овај или онај начин све се користи, без остатка. Меснати део плода се најчешће употребљава као храна за људе и стоку и изузетно је богат корисним састојцима. Семе се такође користи у исхрани, само што је, за разлику од самог плода, енергетски много богатије, чак и 20 пута. Вероватно да не постоји особа која није грицкала беле семенке. Заразна занимација. Из семена може да се цеди и уље, најбоље хладним поступком, јер је тада уље најхранљивије и лековито.

У Војводини она је незаобилазни мотив и обележје начина живота и традиције (поред гусана, кулена и сомборског сира). Неки градови, попут Кикинде, је узимају за свој симбол, а свима нам је познат и онај Лала који стоји на великој лудаји, као на видиковцу, загледан негде далеко у равницу. Кикинђани тикву лудају сматрају толико важном да су јој посветили читав празник, Дане лудаје, који се припрема скоро читаве године и слави као велики вашар.

И ова наша прича о бундеви - лудаји, како је зову у Војводини, испричана је Елизабети Арсеновић И Мирјани Никић баш у Кикинди, у разговору са људима који се брину о процесу озваничења њихове лудаје као бренда, то јест, производа са заштићеним географским пореклом.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара