Читај ми!

Никола Живковић, бициклиста

Гост 476. емисије је бициклиста Никола Живковић. Надметао се од краја педесетих и током шездесетих година. Био је троструки јуниорски првак Србије, а 1959. и најбржи сениор Југославије. Тријумфовао је на Трци кроз Хрватску и Словенију, три пута на Меморијалу Вида Рочића и више једнодневних трка. Учествовао је на најзначајнијим тркама свог доба: Тур де Франсу и Трци Берлин-Праг-Варшава. Превезао је око 400 хиљада километара, а све време био је члан Омладинско бициклистичког клуба Београд.

У емисији ће између осталог говорити: због чега је у бициклистичким круговима добио надимак Гарин? Како се понашао у случају масовног пада бициклиста током трке? О чувеном бициклисти Веселину Петровићу и колеги из клуба Милану Панићу, каснијем премијеру Југославије. Како се догодило да на Трци око Луксембурга 1954. за репрезентацију Југославије возе двојица Холанђана? Колико килограма је највише ослабио током етапе? О помоћи сувозача из екипе током трке? О најдужој етапи коју је возио. На које све начине се током трке испољава криза, како ју је превазилазио и зашто није одустајао? На основу чега је сумњао да су неки бициклисти били допинговани? Да ли се плашио када је на великим низбрдицама возио и по 80-90 километара на час? Зашто је Омладински бициклистички клуб Београд организовао први курс страних језика у главном граду?

Аутор: Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]