Читај ми!

Оне су будући лидери

Баш онда када је био Светски дан девојчица, свој први рођендан обележио је Институт за женски спорт. Више од 1, 1 милијарде младих дама које још немају 18 година живи на овој нашој планети- то је најбројнија генерација будужих женских лидера, креатора промена и нових шампионки, коју је свет до сада имао. Оснивач Института који би у скоријем футуру требало да има непроцењив значај за развој девојчица и њихове евнтуалне каријере је Марина Маљковић, познати кошаркашкиб тренер, а уз њу- ту је и више од педесет спортских стручњака и радника у спорту, окупљених с истим циљем- да се девојчицама широм Србије омогући да бесплатно похађају неку од 14 школа спортова у 12 градова наше земље. На ту тему разговарамо данас са Јеленом Павићевић, нашом гошћом, координаторком и представницом Института за женски спорт.

Чућемо како је протекла трећа трка у оквиру крос-серије РТС, одржана у Сомбору, која је уједно била и државно првенство у кросу, биће с нашом екипом и градоначелник лепог, зеленог града Антонио Ратковић. У студију ће нам се придружити и Милија Бјекић, селектор куглашке репрезентације и члан Управног одбора Националног спортског савеза слепих и слабовидих. Нјегови изабраници недавно су учествовали на Европском првенству у куглању, у Копривници, остваривши одличне резултате и пласман који заслужује комплименте. Биће речи о о другим спортовима којима се баве особе које су слепе или слабовиде, појединачно и колективно.

Боксери из преко сто земаља узеће учешће на предстојећем Светском првенству, које се од сутра одржава у нашем главном граду. То је други пут у историји да је Београд домаћин овог значајног надметања, уједно и знак огромног поверења светских челника племените вештине у Србију као домаћина и организатора. Боксери ће се надметати за медаље, али и- по први пут- за врхунске награде, које износе по сто, педесет , односно двадесет пет хиљада долара, у зависности од освојеног одличја. Јуче је у Скупштини града Београда за домаће и стране представнике медија одржана конференција, на којој су изнети сви детаљи везани за ову смотру. Селектор Србије Милан Пиперски у прилици је да изведе дванаест такмичара, само је надарени Смедеревац Немања Гавриловић спречен да се надмеће, услед последица ковид вируса, због којих није у тренажном процесу.

У вези са боксом и са поменутим шампионатом света, наши саговорници су и две истинске легенде племените вештине- Лјубинко Веселиновић и Драгомир Вујковић, а чућемо, наравно, и селектора Србије Милана Пиперског, уочи почетка значајне манифестације. Из фудбала - разговарамо са Александром Линтом, од скора тренером Вождовца, екипе која је јуче у Сурдулици, као гост, савладала екипу Радника и освојила три важна бода. Нажалост, између две емисије опет су нас напустили неки драги људи- наш колега Милан Анђић, један из оне златне генерације коментатора Радио Београда, као и Драган Пантелић, од миља звани Пантер Панта, чувар мреже са Чаира и беспрекорни вратар нашег државног тима. Ретки су они који , чим су чули тужну вест, нису помислили на погодак кога је Пантелић постигао свом ривалу, али и дивном спортском пријатељу Енверу Марићу, ударцем с гола на гол, у утакмици између Радничког и Вележа. Подсетићемо се и Милана и Драгана, уз исту, заједничку мисао: много значајних људи, из свих области живота, напустило нас је у протеклих годину и по дана.

Поред спорта, као и сваке суботе, пратимо актуелности из културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Нашој песникињи Маји Херман-Секулић у Риму су додељене две интернационалне награде, на свечаној церемонији под покровитељством председника Републике Италије. Две деценије ликовног стваралаштва уметница Ана Калацановић, која живи и ради у Амстердаму, обележава изложбом у београдској галерији `Сингидунум`. У току је смотра филмова недавно преминулог глумца Жан Пол Белмонда, у сарадњи Француског института и Југословенске кинотеке. `Креативни центар` током године добио је низ признања, на адресу ове издавачке куће стигло је још једно. `Искуство у гужви`- изложба фотографија Горанке Матић, иначе гостујућа поставка Музеја савремене уметности у Београду, постављена је у галерији МСВ у Новом Саду.

`Антологија будућих снова` - то је назив изложбе илустрација из истоимене књиге, у `Срећној галерији` СКЦ-а, ауторка је Сенка Влаховић. Ново признање уследило је за наш `ДАХ Театар` из Аустрије, следи и београдска премијера пројекта `Дрвеће плеше`, већ изведеног у Грацу. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отоворена је изложба упаковане носталгије, под називом `Култура сећања`. Школа стрипа `Никола Митровић Кокан` из Лесковца добила је нова признања из Мостара, као и из румунског града Брашова. Опера и Театар `Мадленијанум` најављују премијеру `Ромеа и Јулије` , у режији Хариса Пашовића, за 29. октобар. Београдска филхармонија поново отвара врата бебама, од 25. до 27. октобра, за њих је спреман `Карневал животиња`. 

Изложба скулптура `Пролазници`, уметнице Ане Баша, постављена је у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. Дугорочни пројекат `Универзални дизајн` биће премијерно представљен 25. октобра у Културном центру Београда. Представљамо и самосталну изложбу `Сниматељи у српском играном филму`, насталу у поводу објављивања истоимене монографије ауторке Маје Медић. Чућемо и шта се дешава у Културном центру Зрењанина, наш саговорник током поподнева биће признати музичар Јован Маљковић, који је пре неколико дана добио награду за животно дело од свог еснафа, свог музичког удружења- то врсном саксофоности баш годи, с разлогом и покрићем.

Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак. Љубитеље фудбала нон-стоп ћемо обавештавати о променама резултата на утакмицама европских шампионата, биће ту и доста лаких, ведрих нота, као поручених за ово јесење поподне.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара