ЕК препоручује у Извештају о Србији отварање два поглавља

Европска комисија ће у оквиру годишњег Извештаја о Србији препоручити отварање два кластера, потврђено је нашој кући у Бриселу. То су кластери 3, који се односи на Конкурентност и раст и 4 - Зелена агенда и одржива повезаност. Комисија у Извештају, који ће поподне представити у Стразбуру, констатује напредак Србије у усклађивању са мерилима Европске уније посебно у области политике опорезивања и енергетике. Председник Србије Александар Вучић је одговарајући на питање да прокоментарише Извештај Европске комисије кратко рекао да је извештај бољи и да не може да износи детаље пре него што поподне Извештај премијерки Ани Брнабић уручи шеф Делегације Европске уније у Београду Емануел Жофре.

У Алексинцу је отворен нови погон канадске компаније Магна у коме је запослено 800 радника, а према најавама до краја наредне године биће их 1000. Председник Александар Вучић изјавио је да привлачењу директних страних инвестиција велики допринос дају наши радници. На свечаном отварању огранка фабрике Магна у  Алексинцу истакао је да су из те компаније одлучили да отворе ново постројење када су видели вредне људе у Оџацима. Вучић је навео да Магна у Србији запошљава 2 хиљаде 600 људи и најавио да ће обилазница и сам пут до хале у Алексинцу бити завршени до краја године.

Епидемијска ситуација у Србији је забрињавајућа. Број новозаражених је и даље висок, а посебно брине број преминулих. Појачане су контроле у тржним центрима, трговинским ланцима и угоститељским објектима. Надлежни најављују и строжу контролу у јавном превозу, а све смо ближе и увођењу ковид пропусница. Седница Кризног штаба за сузбијање пандемије вируса корона заказана је за сутра у 11 сати.

После одлуке Уставног суда Пољске да су одлуке пољског правосуђа надређене одлукама европског правосуђа, у Европском парламенту у Стразбуру јутрос је одрззана расправа током које је председница Европске комисије запретила Варссави обуставом финансијских субвенција за економску обнову, а пољски премијер Моравјецки оптуззио ЕУ « за уцењивање » , како је рекао. У исто време Холандија је на састанку министара спољних послова у Луксембургу најавила да цхе траззити блокирање финансијских субвенција Пољској на европском самиту у петак.

Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је право на безбедне и здраве услове рада основно и најважније право и да то право никоме не треба и не сме да буде ускраћено. Она је на конференцији "Европска недеља безбедности и здравља на раду" истакла да  је епидемија ковида 19  намеће потребу непрекидног праћења ризика на раду посебно од стране послодавца. Најавила је да ће се у наредном периоду радити на унапређењу законодавства у тој области.

Комеморација поводом смрти глумца Марка Живићу одржана је  у његовом матичном Београдском драмском позоришту, у присуству чланова породице, бројних колега и поштовалаца. Након приказивања бројних одломака Живићевих улога на телевизиији и у позоришту, о њму су говорили колеге глумци Милош Биковић, Андрија Кузмановић и Слободан Бода Нинковић.Истакли су да га је красио осмех, шарм, посвећеност, безрезервно давање  и непресушни дух. Живић је преминуо у 50-ој години од последица корона вируса, а сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се