97 година постојања Радио Београда

У ишчекивању примене споразума постигнутог у Бриселу, на административним прелазима Јариње и Брњак на северу Косова и Метохије, 12-ти дан траје протест Срба, незадовољних распоређивањем специјалних јединица Росу и одлуком Приштине о замени регистарских таблица. На прелазима су и даље јединице Росу. Према споразуму, те јединице требало би да се повуку сутра од 8 до 16 часова, а затим да се Кфор распореди на тим позицијама и остане око две седмице. Од понедељка, за возила се успоставља режим са налепницама до коначног решења.

Председник Скупштине Ивица Дачић оценио је да је север Косова и Метохије витално национално и државно питање. Дачић је истакао да Србија неће дозволити да српски народ поново доживи погроме и етничко чишћење. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је како је најважније то што је у Бриселу постигнут договор о одласку Росу и доласку Кфора и да неће бити више скидане таблице Србима са севера покрајине.

Здравствени систем у Србији је све оптерећенији због четвртог таласа вируса корона. Клиничко-болнички центар "Доктор Драгиша Мишовић" у Београду од данас је поново у ковид режиму.

Министарство просвете објавило је моделе наставе у идућој седмици. Према најновијем пресеку епидемијског стања по школама, ни једна школа у Србији неће бити у трећем моделу, то јест само онлајн. Министар Бранко Ружић изјавио је да је та одлука базирана на подацима који потврђују да школе нису место трансмисије, као и да се деца заражавају највише ван школе. Други модел, односно комбинована настава од понедељка ће се примењивати у средњим школама на територији 23 општине.

Пожар који је јутрос избио на јединици интензивне неге у Инфективној клиници у румунском граду Констанци, биће истражен и случај ће се водити као вишеструко убиство. Истражитељи су на месту несреће по налогу тужиластва у Констанци. У пожару је погинуло најмање 9 људи, а у болници је у време несреће било 113 пацијената, од чега 10 на интензивној нези. Сви евакуисани пацијенти су пребачени у друге болнице.

У Дубаију почиње највећа Светска изложба "Експо ". Међу компанијама из више од 190 земаља, Србију ће до краја марта представити више од 500 компанија. Павиљон Србије има 2 хиљаде квадратних метара и простире се на три нивоа. Осмишљен је као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину Винчанске културе са дигитално - напредном, савременом Србијом. Павиљон је у потпуности дигитализован.

Радио Београд, најстарији електронски медиј на Балкану обележава 97 година постојања. На данашњи дан, 1924-те године, покретањем програма станице „Београд-Раковица", почело је исписивање живописне историје Радио Београда, који је током деценија израстао у националну, културну и медијску установу највишег ранга. На свечаности, која у овим тренуцима почиње у Каменој сали Радио Београда, биће најављено пуштање у рад дигитализованог Студија 13, планирано за 7-ми октобар.

Београдска филхармонија, под управом диригента Габријела Фелца, одржаће концерт у Коларчевој задужбини у Београду, у част преминулог директора филхармоније Ивана Тасовца. Биће изведена музика совјетског композитора Дмитрија Шостаковича. Концерт почиње у 20 часова.

Кошаркаши Црвене звезде играће у првом колу Евролиге против турског Фенербахчеа. Утакмица у Истанбулу почиње у 19 часова и 45 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара