Читај ми!

700 година Грачанице

“Нису ме на овом путу потресли рањеници... нису ме потресли ни они исцрпљујући маршеви, ни оно жртвовање на бојишту...Потресла ме је сцена коју сам видела кад је болничка чета стигла у Грачаницу: војници полегли по земљи и љубе је... Схватила сам: од јуна и Видовдана 1389. до октобра 1912. у радости и жалости се говорило о Косову...”, записала је српска хероина Наталија Бјелајац 1912. пред косовском Грачаницом.

Сликарка Надежда Петровић је назива „од злата јабуком". Десанка Максимовић јој се обраћа стиховима:

„Грачанице, кад бар не би била од камена,

кад би се могла на небеса вазнети."

Између два светска рата на Ташмајдану је саграђена Црква Светог Марка по угледу на последњу задужбину краља Милутина(1282-1321).

У вечерашњој емисији „Код два бела голуба" кренућемо стопама краља Милутина до Богородичине цркве на обали реке Грачанке, притоке Ситнице, јужно од Приштине. Присетићемо се политичких и културних прилика средњовековне Србије почетком XIV века, који историчари сматрају најзрелијим градитељским раздобљем. Осветлићемо уметност, културу и дух оног времена кроз архитектуру и сликарство Грачанице и покушати да покажемо зашто је овај манастир постао инспирација многим уметницима, песницима и градитељима.

Аутор емисије: Александра Јагодић.

Музички уредник: Радмила Дујаковић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара