Читај ми!

Шести дан протеста Срба на северу Косова и Метохије

Срби са севера Косова и Метохије шести дан протестују, незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и распоређивањем специјалних снага Росу на прелазима Јариње и Брњак. Два "мига 29" Војске Србије у два наврата око подне надлетела су административни прелаз Јариње. Ситуација је мирна.

У говору на генералној дебати светских лидера у оквиру 76-ог заседања Генералне скупштине Уједињених Нација, премијерка Ана Брнабић је оптужила Приштину за изазивање кризе и непоштовање договорених одредби Бриселског споразума. Говорећи о пандемији, она је истакла да је Србија показала отпорност захваљујући раније спроведеним реформама, док је у вези са климатским променама рекла да је наша земља удвостручила напоре за заштиту животне средине.

Епидемијска ситуација у Србији и даље је изузетно тешка. Од понедељка ће, због погоршања епидемијске ситуације, бити примењен нови модел наставе у 18 општина у Србији, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић приликом обиласка студентског дома Карабурма. Иначе, ситуација у домовима није, како је оцењено алармантна. Премијерка Ана Брнабић из Нјујорка поручује да су ковид пропуснице још на столу.

У Прањанима код Горњег Милановца обележена је 77-ма годишњица Операције Халијард, једне од највећих акција спасавања оборених савезничких авијатичара у окупираној Европи у Другом светском рату. Церемонији су присуствовали преставници српске и америчке војске, министарка културе Маја Гојковић, амерички амбасадор Ентони Годфри, представници Фондације Мисије Халијард и мештани. Откривен је и споменик посвећен припадницима Војнообавештајне службе Сједињених Америчких Држава и српским савезницима који су планирали и успешно извели спасилачку мисију.

У Солуну, у комплексу српског Војног гробља Зејтинлик, обележена је 103-ћа годишњица пробоја Солунског фронта. Положени су венци и одата пошта српским војницима. Делегацију Србије предводила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић. Она је вишедеценијском чувару војног гробља Зејтинлик Ђорђу Михаиловићу уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом „Захвална Србија".

Министар просвете Бранко Ружић најавио је да ће бити уложено 48 милиона евра у изградњу нових или реконструкцију постојећих студентских домова у Србији. Током пријема бруцоша у Студентском дому "Карабурма", Ружић је рекао да се најпре планира изградња новог објекта у оквиру комплекса "Студентски град" на Новом Београду са хиљаду места, као и завршетак дома у Нишу са 400 места. План је и да буде изграђена нова зграда у оквиру студентског кампуса у Новом Саду и реконструисан Студентски дом "Карабурма", навео је министар просвете.

Селектор женске одбојкашке репрезентације Србије Зоран Терзић проглашен је, по други пут, за најбољег тренера у Европи за 2021. годину у избору Европске одбојкашке конфедерације. Терзић је овог лета са Србијом освојио бронзу на Олимпијским играма и сребро на шампионату Европе.

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић

Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић

Продуцент: Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се