Читај ми!

Нови пакт и нове поделе

Шта стоји иза одлуке САД, Уједињеног краљевства и Аустралије да формирају нови војно-стратегијски савез? Да ли ће АУКУС пакт изазвати поремећаје у односима са осталим западним савезницима? Како је на све реаговала Кина, коју аналитичари сматрају главном метом новог удруживања?

Три земље које су до сада тесно сарађивале у оквиру обавештајног савеза "Пет очију" (где се налазе и Канада и Нови Зеланд) прошириле су савезништво и на војно-технолошком плану. Иако то нигде није напоменуто у саопштењима и изјавама званичника САД, Уједињеног краљевства и

Аустралије, верује се да је основни циљ спречавање ширења утицаја Кине на Пацифику. Осуде стижу и из Европе, будући да је нови пакт довео до раскидања појединих међудржавних уговора.

О последицама стварања пакта АУКУС и могућем расплету ситуације за емисију "У средишту пажње" говоре Младен Лишанин из Института за политичке студије и Наташа Јокић, наш дописник из Стразбура и Брисела.

Уредник и водитељ: Никола Денчић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара