Читај ми!

БАНКО: Вакцинација мора да буде на првом месту

Епидемијска ситуација у Србији је забрињавајућа, поручују лекари. Ковид-19 ће дуго бити присутан, јер имунитет који даје вакцина, има рок трајања, а и нови сојеви пробијају заштиту, објашњава за Ер-Те-Ес вирусолог Ана Банко и поручује да то не сме да нас обесхрабри, већ да вакцинација мора да буде на првом месту. Вирусолог Миланко Шеклер сматра да је Србија закаснила са увођењем ковид-пропусница. Понавља да се и вакцинисани могу заразити, али да је код њих мања вероватноћа развијања теже клиничке слике.

Затегнути односи на линији Париз - Вашингтон, после одлуке Француске да повуче амбасадоре из Сједињених Држава и Аустралије на консултације, пошто су се Сједињене Државе и Велика Британија договориле о испоруци нових нуклеарних подморница Аустралији. Према том споразуму, названом АУКУС, Аустралији ће бити дата технологија за изградњу нуклеарних подморница. На тај начин је анулиран споразум који је Француска потписала са Аустралијом, вредан 40 милијарди долара. Шеф дипломатије Француске оптужио је те две земље за велико кршење поверења. Премијер Аустралије Скот Морисон каже да разуме разочарање Француске због отказивања споразума о куповини француских подморница.

У Русији се данас завршава тродневно гласања на изборима за Државну думу и за регионалне органе власти. Очекује се победа владајуће партије Јединствена Русија, али уз рекордно низак рејтинг од само 30 одсто подршке Руса. Друга је Комунистичка партија, а на трећем месту је националистичка партија ЛДПР. Само у Москви до касно синоћ гласало је 34 одсто бирача. Опозиционим партијама повезаним са лидером Алексејом Наваљним није омогућено учешће на изборима. Биралишта се затварају у 19 сати, гласа се у 11 временских зона а последњи гласају бирачи у европској енклави Калињинграду.

На тржишту Европске уније значајно су се променили услови за бављење сточарством. Мали одгајивачи који хоће да наставе производњу због конкуренције финансијски јачих и боље организованих великх фарми морају да повећају број грла и да модернизују опрему на имањима. За економски одрживо пословање са продајом млека, меса и приплодног материјала данас је потребно основно стадо од бар 50 крава. За своје место на том захтевном тржишту боре се и сточари у нама суседној Хрватској.

Летња туристичка сезона је на измаку, а према последњим подацима домаћих туристичких радника реализовано је тек нешто више од 40 одсто заменских ваучера издатих прошле године при првом судару са пандемијом корона вируса. Нјима се се гарантовало да ће путовања плаћена делимично или у целости до 15. марта 2020. године, бити остварена ове године на истој или другој дестинацији. У супротом, држава је агенцијама дала рок до 15. јануара наредне године да врате новац путницима који нису били у могућности да остваре то своје право из различитих разлога.

Одбојкаши Србије неће имати прилику да одбране титулу европског шампиона, пошто су синоћ изгубили од Италије са 3:1 у полуфиналу Европског првенства. Србија ће играти за треће место против актуелног првака света Пољске, од 17 часова и 30 минута уз директан пренос на Првом програму наше телевизије. Пред нама је 165. фудбалски вечити дерби. Утакмица Партизан - Црвена звзеда почиње у 18 часова, а директан пренос обезбеђен је на Првом програму Радио Београда од 17 часова и 55 минута.

Уредник емисије Наташа РАкетић

Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар

Продуцент Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара