Читај ми!

"Олуја" - историја једног злочина

„Олуја“, како је названа хрватска војна акција против Републике Српске Крајине, изведена почетком августа 1995. била је ”удружени злочиначки подухват, са циљем трајног протеривања Срба са простора Крајине". Тако је акцију оценио и Хашки трибунал у првостепеној пресуди хрватским генералима Готовини и Маркачу.

Ова пресуда је касније поништена, али поигравање са правдом не може поништити истину да је током „Олује" из Хрватске протерано 250 хиљада Срба што је највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Крајина је опустошена, убијено је, или нестало готово 2000 Срба а последице су трајне.

О томе за Магазин говори један од оних који су били у колони, тада двогодишњак са Баније, а сада историчар, докторанд и сарадник Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина.

Четврти август Србија и Република Српсла обележавају као "дан сећања". У прилог том сећању, у Србији је недавно почело снимање првог играног филма о егзодусу Срба из Крајине. Редитељ Милош Радуновић настоји да кроз судбине обичних људи исприча причу о страдању читавог једног народа. Радио Београд био је на сету где се снимају последњи кадрови.

Број ковид позитивних пацијената расте. Међу оболелима има и деце. Њихова клиничка слика до сада је углавном била блага. Ипак, с обзиром на то да постоји препорука за вакцинацију узраста од 16-18 година потребно је омасовити имунизацију деце, посебно пред почетак школске године. То препоручује педијатар и начелник Дечје клинике КБЦ др Драгиша Мишовић Оливера Остојић. И она је гост данашње емисије.

Током Магазина пратићемо и утакмицу, коју наше одбојкашице у Токију, у борби за полуфинале играју против Италије и српске ватерполисте који такође играју против Италијана.

Уредник и воитељ: Ана Томашевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи